Vegan Challenge – Favoriete recepten

Vandaag is de laatste dag van de Vegan Challenge in oktober. Zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen, ben ik dit keer veeeeeeeel minder streng voor mezelf geweest, zeker tijdens ons weekendje weg in Haarlem. Door deze positieve ervaring hoop ik ook na de challenge vaker veganistisch of vegetarisch te blijven eten. Met de volgende 5 recepten is dat in elk geval helemaal geen probleem, want iedere keer dat ik het maakte, heb ik zitten smullen!

De rode linzensoep van De Groene Meisjes is de perfecte opwarmende soep, in welk jaargetijde dan ook. Als makkelijke maaltijd voor een groep vrienden of een gezellig rustig etentje met zijn tweetjes is het prima geschikt, aangevuld met brood om te soppen. Helemaal zero waste is dit recept niet, door het bouillonblokje en zowel de tomaten als de kokosmelk uit blik. Maar: bouillon kun je goed zelf maken, tomaten kun je zelf pellen en ook kokosmelk schijn je zelf te kunnen maken met kokosrasp en water (dit heb ik zelf nog nooit geprobeerd). Super! Geniet dus lekker van deze stevige soep.

Toen ik voor het eerst het recept voor rode koolsoep zag bij Franscesca Kookt, was het meer uit wanhoop dat ik het probeerde dan een oprecht idee van “Lekker!”. Er lag namelijk nog een halve rode kool in de koelkast te verpieteren. Het resultaat was echter ongelooflijk: een dikke, romige, volle soep die perfect past bij de herfst en door de gekarameliseerde appeltjes ook heerlijk zoet is. Niet verrassend dus dat dit nu een van mijn favoriete soepen is (en ik tegenwoordig expres grote rode kolen haal, want dan blijft er wat over om soep mee te maken)! Het originele recept is niet vegan, maar met olie bakken de appeltjes net zo goed en zonder crème fraîche smaakt de soep ook heerlijk.

Als je meedoet met de Vegan Challenge, krijg je dagelijks een mail met het dagmenu voor de volgende dag. Daarmee kun je gericht je boodschappen doen en plannen wat je eet. Omdat ik in april ook mee heb gedaan, had ik toen ook al enkele dingen uitgeprobeerd. Mijn absolute nummer 1 favoriet hiervan is de paddenstoelenrisotto. Nu vind ik risotto sowieso heerlijk, maar met 3 verschillende soorten paddenstoelen en zongedroogde tomaatjes uit gekruide olie is het echt onweerstaanbaar. Het kost even tijd, maar dat is het absoluut waard.

Hoewel ik de meeste boodschappen op de markt doe, kom ik ook nog regelmatig bij de Albert Heijn en lees ik de Allerhande met veel plezier. De laatste tijd zie je dat daar ook steeds vaker vegetarische en soms veganistische recepten in komen. Omdat het herfst is en omdat ik champignons gewoon erg smakelijk vind, leek de vegabolognese met kastanjechampignons me wel een goed idee. Buiten het snijwerk om kost het eigenlijk geen moeite (en je hoeft echt niet zo precies te snijden als in het recept staat aangegeven).

Door het boek Eet als een Expert van I am a Foodie heb ik veel inspiratie gekregen voor salades om mee naar werk te nemen. De best geslaagde combi? Rijst met paprika, champignons, spinazie, sesamzaadjes en sojasaus. Prima geschikt als koude lunch, maar ook warm bij het diner goed te eten. Neem 75 gram rijst, kook het en giet af. Snij een handjevol champignons in plakjes en bak deze in wat olie met een beetje peper. Laat uitlekken. Maak in een bak een laag rijst, dan een laag champignons, dan twee handen spinazie. Snij een halve paprika in blokjes en voeg die toe. Strooi sesamzaadjes erbovenop (eventueel kun je deze eerst een beetje roosteren) en voeg ten slotte sojasaus naar smaak toe. Bij het avondeten kun je uiteraard alles in een wok doen en ook de rijst even meebakken voor je de sojasaus toevoegt.

Heb je de Vegan Challenge gemist en wil je eigenlijk niet wachten tot april voor de volgende? Je kunt natuurlijk op ieder gewenst moment je eigen challenge aangaan en een maand veganistisch eten. Wat je ook kan doen, is je snel inschrijven voor de Easy Vegan Challenge van het Vlaamse EVA. Op 1 november, World Vegan Day, start deze 21-daagse challenge om stapsgewijs veganistisch te gaan eten. Goed voor je gezondheid en voor het milieu om zo minder dierlijk en meer plantaardig te eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *