Tradities en rituelen horen bij ons, mensen. We vinden het fijn als we weten hoe dingen gaan lopen, en om dit te herhalen. De manier van Sinterklaas of Kerst vieren met de familie bijvoorbeeld, vuurwerk met Oud & Nieuw, of de kaarsjes uitblazen op de verjaardagstaart. Het geeft ons zowel een gevoel van veiligheid als van rust om deze tradities in ere te houden. Wat natuurlijk niet betekent dat tradities niet kunnen veranderen om meer aan te sluiten bij de tijdsgeest of persoonlijke voorkeuren!

We hebben ook veel rituelen als mensen. Laat ik even uitleggen wat ik daaronder versta, want bij verschillende personen roept het verschillende associaties op. Rituelen zijn symbolische handelingen, die niet enkel functioneel zijn, maar een diepere betekenis hebben. We koppelen dit vaak aan religie, met rituelen rond geboorte, huwelijk en sterven, maar er bestaan ook veel meer alledaagse rituelen. Deze meer persoonlijke, kleinere rituelen hebben geen grote setting nodig. Je doet ze zelf, in je eigen huis, op werk of waar dan ook.

Voor mij geven alledaagse rituelen een stukje betekenis aan mijn dag. Op dit moment – ook rituelen kunnen veranderen – trek ik bijvoorbeeld iedere dag een orakelkaart om even op te mediteren. Daarmee heb ik gelijk een focus voor de dag. Een ander veelgebruikt alledaags ritueel is het branden van een kaarsje, voor het herdenken van de overledenen of juist om kracht te sturen naar hen die het op dit moment in hun leven nodig hebben. Ook dit doe ik (helaas) regelmatig. En wie weet heb ik over een jaar wel heel andere dagelijkse rituelen!

Wat zijn jouw dagelijkse rituelen?