Ik ben sinds pak en beet 3 maanden de trotse eigenaar van 2 Bokashi bins. Dit zijn systemen waarin keuken- en tuinafval kan worden gefermenteerd, om zo als compost te kunnen dienen. Nu de drie maanden voorbij zijn, lijkt het me een goed moment om eens door te nemen wat nu de voor- en de nadelen zijn van zo’n Bokashi bin.

Allereerst het gebruik. Dat valt me ontzettend mee. Als je snijafval hebt van je eten of dode blaadjes van je planten hebt gehaald, gooi je dit in de bin, druk je het aan en strooi je er wat ‘bokashi starter’ op. Simpel! Jammer is dat deze starter in een plastic zak zit, maar misschien dat ik na deze eerste zak een andere oplossing daarvoor vind. Om de paar dagen tap je de bin af met het kraantje, want er komt vrij veel vocht vrij. Oké, dit stinkt echt wel ontzettend, maar met een paar minuten is dat weer weg. Tot zover geen problemen.

Op het moment dat je bin vol is, strooi je er nog wat extra ‘bokashi starter’ op en doe je hem dicht om hem de komende paar weken niet meer open te doen. Dit is echt de fase waarin het afval fermenteert en dus langzaam afbreekt. Je moet nog steeds af en toe het vocht aftappen, maar het wordt al snel veel minder. Aangezien je 2 bins hebt (of tenminste, ik heb 2 bins), kun je de volgende gaan gebruiken.

Na ongeveer 3 weken komt het tricky gedeelte. Het fermentatie-proces is namelijk klaar! En aangezien je andere bin ook wel vol begint te raken, zul je hem toch echt moeten legen. Hier liepen we de eerste keer wel tegen een probleem aan. We hadden namelijk geen idee waar we met de gefermenteerde inhoud van de bin heen moesten. Het is, in tegenstelling tot wat ik door de reclame/andere reviews geloofde, nog geen compost dat je zo bij je planten kunt doen. Bij mij leidde het tot een freeze reactie, een fase waarin ik eigenlijk geen actie ondernam omdat ik het gewoon niet wist. Plus letterlijk een freeze actie, omdat we tijdelijk het keukenafval in de vriezer hebben bewaard. Tsjah, ook Bokashi bin 2 zat inmiddels vol.

Uiteindelijk heb ik de sprong gewaagd en op Facebook een bericht geplaatst met de vraag wie de bijna-compost uit de Bokashi bin zou kunnen gebruiken. Ik was zo blij toen een vriendin het wel wilde hebben om aan haar composthoop toe te voegen (blijkbaar zijn gefermenteerde groenteresten gunstig voor compost). Toen was het zo geregeld. Ze kwam de volle bin ophalen, leegde hem op haar composthoop in de volkstuinen achter ons en kwam de lege bin weer terugbrengen. Dankjewel!

De lege bin, dat moet gezegd worden, stinkt ontzettend. Ik heb mezelf ook wel even moeten overwinnen om hem schoon te maken voor het volgende gebruik. Maar ach, ook dat is even een kort klusje.

Het effect van het gebruik van de Bokashi bin, is dat het nu haast eeuwig duurt om de mini-prullenbak met restafval te vullen. Het maakt het restafval daardoor ook gelijk inzichtelijker, zodat ik makkelijker zie waar ik nog alternatieven voor moet vinden.

De Bokashi bin is niet helemaal wat ik er van gedacht had, maar is een hele makkelijke manier om ons keuken- en tuinafval te verwerken en uit het restafval te houden. Zeker voor andere mensen die geen eigen tuin hebben (wij wonen in een appartement) raad ik het van harte aan. Vraag wel vooraf even rond of er iemand in je omgeving of bij de lokale volkstuinen is die de gefermenteerde inhoud wil gebruiken voor de composthoop. Een andere oplossing is om iemand te zoeken bij wie je het in de compostbak mag gooien om door de gemeente opgehaald te worden. Goed om te proberen en ik ben blij dat ik ze heb 🙂