Hoewel mijn grootste focus qua afvalvermindering bij plastic ligt, is er ook veel mogelijk om papier te besparen. Ook de productie en later de recycling van papier kost namelijk energie en grondstoffen. Natuurlijk kun je zo min mogelijk printen, tweezijdig printen als je het een keer niet kan voorkomen, of briefjes en enveloppen gebruiken om boodschappen op te kliederen. Makkelijker is om te zorgen dat er niet nodeloos papier je huis binnenkomt.

De eerste stap zit in het laten liggen van folders van evenementen, workshops, bedrijven etc. Natuurlijk kun je de informatie lezen, en lijkt het je interessant, dan kun je bijvoorbeeld een foto van de folder maken of de belangrijke gegevens in je (digitale) notitieblok zetten. Ik heb daarvoor een handig lijstje in Evernote, dat ik af en toe eens doorkijk om te zien of ik nog iets met de informatie wil. Zo niet, dan kan ik de gegevens weer verwijderen, maar heb ik geen afval gemaakt.

De volgende grote stap is simpel en heeft een bizar groot effect: neem een NEE-NEE sticker. Je kunt deze bij de gemeente halen, bestellen bij Nudge of na een lekker kopje koffie bij de Bagels en Beans meenemen. Hier houd je ontzettend veel reclame mee tegen! Ja, je moet hem even halen of bestellen en op je deur plakken, maar dat is een inspanning van niks als je kijkt naar de hoop papier die je hiermee buitenshuis houdt. Bovendien beïnvloed je de maker van de folders om minder te produceren. Win-win dus 😉

Zodra wij zelf een sticker op de brievenbus hadden, merkten we hoeveel post nog tussen de mazen doorglipt. Berichten van de Vriendenloterij omdat ik ooit eens 2 loten had gekocht. Berichten voor vorige bewoners. Berichten “aan de bewoners van…”. De eerste twee hebben we inmiddels zo goed als opgelost. Bedrijven waar ik geen post van wens te ontvangen stuur ik een brief met een melding dat ik gebruik maak van mijn recht van verzet en hen verzoek mijn gegevens uit hun systeem te verwijderen. Ik wil geen post meer ontvangen. Op dit moment lijkt het goed te werken, al voelde het de eerste keer wel een beetje vreemd om zulk soort juridische taal in een brief te gebruiken. Nu ik de drempel over ben, ben ik wel blij dat ik dat heb gedaan. Post voor vorige bewoners hebben we retour afzender gezonden met als reden ‘verhuisd, adres onbekend’. Dat gebeurt nu dus ook steeds minder vaak.

Waar ik nog geen oplossing voor heb gevonden, is de post geadresseerd “aan de bewoners van dit adres”. Het heeft namelijk niks met ons persoonlijk te maken, maar wordt gewoon aan iedereen verstuurd. Gaat dit om gemeentelijke post, dan snap ik dat (al wordt die vaak wel op persoonlijke titel verstuurd), maar ook de IKEA gids viel kort geleden bij ons in de bus en daar heb ik geen behoefte aan. Mocht iemand tips hebben, dan hoor ik het graag!

Wat wij persoonlijk nu niet hebben, maar wel interessant is, is een digitaal abonnement op de krant, tijdschriften en journals. Ik hoef geen papier in mijn handen te voelen voor het kunnen doorbladeren van een magazine. Tegenwoordig zijn er prachtige apps die tijdschriften kunnen gebruiken om digitale versies aan te bieden. Waardoor je dus geen papier nodig hebt 🙂 Als je tijdschrift niet zelf een digitale versie aanbiedt, is er altijd nog de mogelijkheid dat deze via Bliyoo wel te krijgen is.

Heb jij nog tips om binnenkomend papier te verminderen?