Inmiddels al weer ruim twee jaar geleden kwam ik voor het eerst op de site van Jamie Todd Rubin. Waar ik vervolgens uren heb rondgekeken! Jamie is een tijdlang Evernote ambassadeur geweest voor het onderwerp ‘going paperless’. Voor iedereen die nu een vraagteken boven het hoofd heeft even een korte uitleg van wat dat zinnetje betekent ūüėČ

Evernote is een programma waar je notities mee kan maken, om die vervolgens in de cloud op te slaan. In de basis dus hetzelfde als bijvoorbeeld Google Docs. Verschil is dat Evernote veel meer omvat: je kunt je notities ordenen in notitieblokken, je kunt er labels aan hangen, en je kunt door de zoekfunctie heel makkelijk je notities weer vinden. Het kan dus eigenlijk als digitaal geheugen van taken, feiten en herinneringen fungeren, wat ook de reden is voor de olifant als logo. Dit dier heeft namelijk een geweldig geheugen! Er zit geen limiet aan het aantal notities dat je in Evernote kan opslaan, alleen een limiet aan wat je per maand kunt uploaden. Je kunt het programma, zoals Jamie Rubin doet, gebruiken om letterlijk alles in op te slaan, waardoor je feitelijk geen papieren documenten meer nodig hebt. Ook kun je dingen die je op het internet vindt, bewaren in Evernote. Evernote kan je dus helpen om paperless te worden. Best een mooie doelstelling voor iemand die bezig is met afvalvermindering en minimaliseren!

Het is niet zo dat ik alles nu gedigitaliseerd heb, netjes getypt in Evernote.¬†Dat is ook niet mijn doel, want ik heb gemerkt dat iets daadwerkelijk opschrijven in plaats van het te typen helpt om het te onthouden. Er zijn inmiddels ook universiteiten¬†die de laptop in de ban hebben gedaan in de collegezalen, omdat studenten veel beter de stof leren als ze schrijvend hun notities maken.¬†Wat wel mogelijk is, is een foto maken van de notities en deze in Evernote opslaan. Even een zijsprongetje: bij Jessie en Nicky van Emma&John las ik een review over Bambook, een uitwisbaar notitieboek, hoe geweldig! Die staat dus op mijn verlanglijst ūüôā Van mijn handgeschreven notities maak ik inderdaad foto’s. Datzelfde doe ik tegenwoordig met visitekaartjes en flyers, zodat ik die niet mee hoef te nemen maar wel de informatie heb.

Wat bewaar ik verder nog in Evernote? Ik heb het voor jullie op een rijtje gezet:

  • Digitaal receptenboek
  • Bewaren van interessante artikelen
  • Kabinet voor belangrijke gegevens, digitale facturen etc.
  • Maaltijdplanning en boodschappenlijst
  • Idee√ęn voor de blog, voor vakantie, voor mijn club etc.
  • Verslagen van mijn consulten als gewichtsconsulent
  • Verlanglijstje
  • Informatie over mijn verre familie (genealogie)
  • Wanneer ik migraine heb gehad

Denk je dat Evernote misschien jou ook kan helpen? Probeer het programma eens uit en kijk vooral eens naar de Evernote ambassadors of Evernote community leaders (community leaders is het pas opgestarte programma dat het ambassador programma vervangt, en het is nog niet goed vindbaar; zodra dat wel het geval is, zal ik hier een update plaatsen). Zij bloggen over de verschillende manieren waarop zij Evernote gebruiken, bijvoorbeeld voor school, werk, om workouts bij te houden en veel meer.