Ieder jaar zijn er twee maanden die in het teken staan van veganistisch eten: de Vegan Challenges! Ik had er al een aantal keer wat over gelezen, en heb dit keer besloten om mee te doen. Dat betekent concreet dat ik ga proberen om in april geen dierlijke producten te eten. Geen vlees dus, maar ook geen eieren, zuivelproducten, honing of kroepoek (garnalen). Plus dat ik de ingrediëntenlijsten goed zal moeten checken, want soms zijn er verstopte dierlijke producten, zoals gelatine of melkpoeder toegevoegd aan voeding.

Veganistisch eten is allesbehalve de norm, en wordt door sommigen ook wel extreem gevonden. Toch wil ik dit experiment graag een keer aangaan. Het zal me dwingen om weer eens stil te staan bij wat ik dagelijks eet en drink, en ik zal goed moeten kijken welke producten ik wel en niet consumeer. Dat alleen is al erg goed, zoals ik ook ervaren heb met een suikervrije challenge die ik een jaar geleden heb gedaan. Ik denk of hoop echter ook dat deze uitdaging er voor gaat zorgen dat ik wat gezonder ga eten. Net als veel Nederlanders haal ik vrij regelmatig de 250 gram groente en 2 stuks fruit die in de nieuwe Schijf van Vijf staan niet. Door plantaardig te eten in april, denk ik dat wel te gaan redden. De richtlijn is er namelijk niet voor niks: bij deze hoeveelheden (en liefst nog meer) is er een positief effect op de gezondheid. Als ik tegelijkertijd de inname van minder goede voedingsmiddelen met dierlijke producten omlaag kan brengen – ik schrok toch wel van de hoeveelheid tussendoortjes die ik in mijn eetdagboek schreef na het kijken van Fat, sick and nearly dead – zou ik me fitter moeten voelen en mijn gezondheid in the long run verbeteren.

Naast het gezondheidsaspect speelt ook duurzaamheid een belangrijke rol in mijn keuze om mee te doen met de Vegan Challenge. We zijn namelijk zoveel vlees en dierlijke producten gaan eten, dat er een hele industrie omheen in ontstaan. Een ontzettend vervuilende industrie! Terwijl we voor onze gezondheid prima met minder vlees afkunnen en met de keuze voor een meer plantaardig dieet die doorgeschoten industrie een halt toe kunnen roepen.

Wil je ook nog meedoen? Meld je dan snel aan!