Nog maar een paar dagen en dan beginnen we aan de tweede helft van het jaar. Wat mij betreft dus een prachtig moment om de voornemens die ik de eerste helft van het jaar had, eens te herzien.

  1. Gezonder eten
  2. Persoonlijke ontwikkeling en verdieping
  3. Minder (plastic) afval

Met alle drie heb ik, als ik zo terugkijk, stappen gezet. Ik eet minder zoetigheid – behalve een aantal dagen van mijn vakantie, toen de verleidingen te groot waren – en de vegan challenge waar ik in april aan meedeed, heeft me laten zien dat ik me prima voel als ik veel minder dierlijke producten eet. Een eye-opener waardoor ik ook nu vaker vegetarisch of veganistisch eet!

Via MOOCs (massive online open courses), het lezen van nieuwe boeken, mijn onlangs begonnen bullet journal en het praten en delen van ervaringen met allerlei andere mensen, heb ik aan mezelf gewerkt. Dat klinkt heel zwaar of heftig, maar zo bedoel ik het niet. Ik heb simpelweg herontdekt welke zaken ik belangrijk vind en welke zaken ik leuk vind en daar meer tijd aan besteed. En veel over geleerd.

De afvalzak doet er steeds langer over om vol te komen. En het meeste wat er in komt, is eigenlijk composteerbaar. Binnenkort krijg ik twee Bokashi-bins, dus kan ik dit hopelijk scheiden. Met het restafval gaat het dus goed en ben ik de volgende stappen alweer aan het voorbereiden. Mijn plastic bak blijft echter in hetzelfde tempo vol raken. Sommige gewoonten heb ik veranderd, maar er gebeurt in ons huis op plastic gebied al een tijdje niks. Tijd om mezelf te herpakken.

De tweede helft van het jaar start al een aantal jaar met Plastic-free July. Een maand lang doen deelnemers hun uiterste best om geen plastic afval te genereren. Vorig jaar deden 800 Nederlanders en Belgen mee, toen Opgemärkt en zero-waste blog Emma+John de challenge voor het eerst naar Nederland haalden. Nu doen ze dat voor de tweede keer, onder de naam ‘Het Plastic Dieet’ en hopen ze een nog groter publiek te stimuleren alternatieven te vinden voor wegwerpplastic.

Ik heb me al ingeschreven op www.plasticdieet.nl en me aangemeld voor de Facebookgroep. Dat betekent dat ik wekelijks een mail krijg met tips en tricks en dat ik mijn ervaringen kan delen met andere deelnemers. Voor mij een manier om een stap verder te komen, en voor anderen misschien een eerste kennismaking met afvalvermindering. De actie is in ieder geval ontzettend gaaf.

Doe je ook mee?