In april deed ik mee met de vegan challenge: een maand lang geen dierlijke producten eten. Is dat me volledig gelukt? Niet helemaal. Ik besloot gewoon met de pot mee te eten als ik bij anderen at, en heb bij twee evenementen ook dingen gegeten waarvan ik van tevoren als wist dat er bijvoorbeeld roomboter of melk in gebruikt was. Een bewuste keuze, omdat het omslaan van omnivoor naar veganist een hele grote is en mijn voornaamste focus op gezondheid ligt. In die zin ben ik dus ook nooit van plan geweest om na de challenge volledig veganistisch te eten, omdat in mijn beleving ook dierlijke producten een plek hebben in het menselijk voedingspatroon.

De vegan challenge heeft me wel veel geleerd! Allereerst heb ik niet vaak iets gemist. Vlees was makkelijk te vervangen of weg te laten, plantaardige melk of water werkt net zo goed bij de havermout en edelgistvlokken deden me een beetje vergeten hoe ontzettend lekker gesmolten kaas is. De pure chocolade en koeken zonder dierlijke producten hebben me er doorheen gesleept als ik behoefte voelde aan zoetigheid. Vaak dus 😉 Door de challenge heb ik vooral ook veel manieren gevonden om met groente te variëren, vooral in curry, risotto, rijst en pasta. Heerlijk!

Nu de uitdaging voorbij is, zal ik deze gerechten zeker vaker maken. Mijn doel is namelijk om een aantal dagen in de week minimaal vegetarisch te eten en liefst veganistisch. Dan heb ik het wel met name over het avondeten. Wat ontbijt en lunch betreft: die waren vaak al vega(n). Deze manier van eten is gezonder, zorgt voor minder afval in huis èn voor minder vervuiling in de keten. Win win dus.

Wat doe jij met vega(n) eten?