Het voelt alsof ik in een sneltrein zit. Wat zeg ik, een gewone sneltrein? Maak daar maar zo’n supersonische high-speed trein van. Inmiddels is het namelijk augustus, wat betekent dat we over twee weken de sleutel van ons nieuwe huis krijgen. Begin september willen we dan verhuizen en guess what: dan ben ik alweer bijna toe aan zwangerschapsverlof! Voor zowel zwangerschap, bevalling en kraamtijd als voor de daadwerkelijke verhuizing valt nog flink wat te regelen. Af en toe wordt het me bijna te veel, maar gelukkig heb ik mijn lijstjes om dingen uit mijn hoofd te krijgen – en een lieve man die goed omgaat met mijn door stress en hormonen wat korter lontje 🙂

Na het daadwerkelijk rond krijgen van de financiering met een duurzame hypotheek bij Triodos, zijn we bezig geweest met het daadwerkelijk voorbereiden van de verhuizing. In mijn leven ben ik twee keer verhuisd. De eerste keer toen ik nog een baby was, dus daar herinner ik me helemaal niks van. De tweede keer toen ik bij Wilco introk, waar alles dus al geschilderd was en ik stukje bij beetje mijn eigen spullen uit mijn ouderlijk huis over kon brengen. Flink wat anders dan deze keer, nu we het huis leeg achter moeten laten! Voor mij is het volledig nieuw en spannend. Maar door gewoon stapje voor stapje te werken en natuurlijk die verschillende stappen af te vinken kom ik een heel eind. Waar we de afgelopen maand heel druk mee bezig zijn geweest en wat voor mij een heel belangrijke eerste stap is in het voorbereiden van de verhuizing, is het uitzoeken van al onze spullen.

Wat willen we meenemen en waarvoor moeten we een andere bestemming zoeken? Want wees eerlijk: je hoeft een huis echt niet te vullen met spullen, en nodeloos dingen inpakken en uitpakken en het nieuwe huis laten clutteren vind ik zonde. Structureel hebben we dus al onze bezittingen nagekeken. Bij welke boeken voelen we nog de ‘spark of joy’, welke pannen kunnen we daadwerkelijk gebruiken op de inductiekookplaat die we straks hebben, welke meubelstukken hebben we nodig naast wat er al is in het nieuwe huis? Alleen de cd’s en dvd’s hebben we nog niet bekeken, plus losse frutsels, dus we zijn goed op weg!

We lopen er wel tegenaan dat we de spullen met een rood kruis er op ook moeten afvoeren. En dat willen we verantwoord doen, dus zoveel mogelijk een nieuw leven schenken in het tweedehands circuit of laten recyclen. Laat ik beginnen met het tweedehands circuit. Daar zijn eigenlijk best veel opties! Met sommige opties kun je wat verdienen, bij anderen niet, maar dan weet je wel dat het nog gebruikt gaat worden.

  • Marktplaats – spullen die echt nog goed/nieuw zijn of bijzonder kun je prima kwijt op Marktplaats en er op die manier nog wat voor krijgen. Je kunt er uiteraard alles op zetten, maar wij hebben de keuze gemaakt enkel de bijzondere of nieuwe spullen te adverteren. Het kost me namelijk, ondanks de handige app, best wel tijd om de advertenties te plaatsen en bij te houden en te verzenden, en die tijd en die energie heb ik er momenteel niet voor over. Jij wel? Vooral doen, want als je verhuist zijn wat extra centjes mooi meegenomen.
  • De Slegte – In Leiden zit een filiaal van De Slegte, die ramsj en tweedehands boeken verkopen en uiteraard ook inkopen. Zo af en toe, als ik weer een stapeltje boeken heb verzameld die er fatsoenlijk uitzien – oude bibliotheekboeken nemen ze bijvoorbeeld niet in – rij ik even aan. Een deel van de boeken krijg ik weer mee terug, omdat ze die niet verwachten te kunnen verkopen, en voor de rest krijg ik een leuk bedrag wat ook weer in die verhuis-pot kan.
  • We Buy – Voor onze elektronica, dvd’s en spellen gaan we naar de We Buy op de Haarlemmerstraat in Leiden. Je krijgt voor dvd’s en spellen een bedrag tussen de 5 cent en een paar euro contant of kunt kiezen voor een iets hoger bedrag aan tegoed om weer in de winkel te besteden. Conclusie: stapeltje dvd’s kwijt en er nog wat voor gekregen ook. Mooi meegenomen.
  • Tweedehands cd-zaken – Hier heb ik zelf nog geen ervaring mee, maar ik weet dat er verschillende zaakjes in Leiden zitten die tweedehands cd’s inkopen. Zodra we die categorie spullen hebben uitgezocht, moeten we maar eens op zoek.
  • Tweedehands en vintage kledingzaken – Ook dit is iets waar ik zelf geen ervaring mee heb. Mijn spullen worden meestal gedragen tot ze versleten zijn, en voor verkoop vind ik ze zelf dan niet meer geschikt. Toch weet ik dat er veel leuke winkels te vinden zijn waar je een bedrag per kledingstuk krijgt. Ben je uitgekeken op kleding die er nog wel goed uitziet, ga er dan zeker eens kijken!
  • Kringloopwinkels – Hier zijn er heeeeeeel veel van, en het is eigenlijk mijn go-to optie. Ik stop de spullen die ik niet goed genoeg vind voor Marktplaats en die niet ingenomen worden bij de andere zaakjes in een grote tas en drop ze bij de kringloopwinkel. Zij zitten naast de milieustraat in Leiden, dus mochten ze dingen binnenkrijgen die ze niet kunnen verkopen, dan komt die op de juiste plek om te recyclen terecht.
  • Weggeefhoeken – Als ik veel tijd heb, vind ik dit een hele leuke optie. Op Facebook kun je tegenwoordig veel van deze weggeefhoeken vinden, waar je dus aangeeft dat mensen iets bij je kunnen ophalen met een foto erbij, en dit uiteindelijk ook gedaan wordt. Het is leuk, omdat je ziet bij wie het terecht komt. Op dit moment doe ik dit echter alleen met spullen waarvan ik denk dat de kringloopwinkel er ook niks mee kan, want het is tijdsintensief om alles erop te zetten en vervolgens afspraken te maken met allerlei verschillende mensen op verschillende momenten om de spullen op te laten halen.
  • Ruilfeestjes! – Of het ruilen en doorgeven van spullen in general aan mensen die je kent. Vroeger al kwamen er bij mijn oudere nichtjes tassen vol te klein geworden spullen vandaan, waar ik altijd heel blij mee was. Wat een schatkist. Nu doe ik dit met mijn schoonzusjes. Wat overigens meestal neerkomt op dat zij kleding meenemen en ik niet, omdat alles dus afgedragen is, maar dat lijken ze niet erg te vinden 🙂 Naast het ruilen van kleding zou je ook bijvoorbeeld boeken kunnen ruilen.

Dit is dus wat gebeurt met de spullen die we hebben uitgezocht. Niet alles past daar in. Bijvoorbeeld de video’s met eigen materiaal die weg mogen, medicijnen die over de datum zijn – en daarbij ben ik er toch iets strikter mee dan met etenswaren – of kapotte lampjes. Straks volgen ook de restjes oude verf die nog in de schuur staan en de stukken vinyl van onze huidige vloer. Wat kunnen we daar nu weer mee? Dit is eigenlijk een veel groter uitzoekwerk. Ik wil namelijk proberen zoveel mogelijk uit de afvalberg zien te houden.

In eerste instantie kijk ik op de site van de Recyclemanager waar iets hoort. Als er mogelijkheden tot recycling worden aangegeven, zoek ik vervolgens waar ik dat in Leiden kan doen. Naast papier, glas, plastic en textiel, waarvoor op verschillende plekken containers staan, kan ik oud frituurvet bijvoorbeeld kwijt in een bak bij de Albert Heijn bij ons in de buurt, hebben veel supermarkten of bouwmarkten de mogelijkheid om oude batterijen en lampen in te leveren en kan ik bij de Milieustraat de resten vloer kwijt (als niemand interesse heeft om dit via een Marktplaats-advertentie gratis op te komen halen). Bij sommige dingen moet ik wat langer doorzoeken, ofwel omdat ik weet dat ‘recycling’ in dit geval bestaat uit het verbranden van materiaal en ik dat niet passend vind, ofwel omdat ik gewoonweg weiger te accepteren dat iets als restafval wordt aangemerkt.

Eerste voorbeeld: op zoek naar duurzame verf voor de kinderkamer stuitte ik toevallig op een bedrijf dat van restjes verf een soort van gerecyclede verf maakt. Ik heb nu nagevraagd of ze ook met de gemeente Leiden samenwerken en zo nee, hoe ik dan eventueel mijn verfresten bij hen zou kunnen krijgen om te voorkomen dat het verbrand wordt. Helaas heb ik nog geen antwoord, maar ik heb nog even. Tweede voorbeeld: die oude videobanden waar ik het daarstraks over had, horen volgens de Recyclemanager bij het restafval. Dat kan ik me niet voorstellen! Het is voor het grootste deel hard plastic, dat moet toch te recyclen zijn. En inderdaad, er is een sociale werkplaats ergens in Noord-Brabant die dit doet. Lucky for me zamelen de kringloopwinkels in Den Haag hiervoor video’s in, en dat is voor mij nog wel te doen.

Zo zie je waar je eigenlijk tegenaan loopt als je op een duurzame manier van je spullen af wil komen, nadat je het netjes hebt uitgezocht. Op dit moment kan ik het nog handelen, al kan ik niet garanderen dat ik alles zo zorgvuldig uit blijf zoeken naarmate de daadwerkelijke verhuizing dichterbij komt. Ik doe echter mijn best!

Heb je nog tips voor me of soortgelijke ervaringen? Ik hoor het graag!