Morgen begint oktober! De maand van Leidens Ontzet, de Dag van de Duurzaamheid, de eerste verjaardag van Willemijn en van Halloween. En traditioneel ook de maand van de uitdagingen.

Als je rookt, maar eigenlijk wil stoppen of wel eens wil ervaren hoeveel geld je overhoudt of hoeveel fitter je je voelt als je een maand niet rookt, kun je meedoen met Stoptober. Bekende en minder bekende Nederlanders doen met je mee en het mooie is: jullie steunen elkaar! Vanaf 1 oktober rook je dan 28 dagen niet. Dat is precies lang genoeg om de ontwenningsverschijnselen achter de rug te hebben en de positieve effecten van niet roken te ervaren. De opzet van Stoptober, inclusief de hulp die je via de app en social media krijgt, zorgt er voor dat duizenden Nederlanders echt kunnen stoppen met roken en dit drie maanden na afloop nog altijd volhouden. Wat goed!

Stoppen met roken heeft allerlei positieve effecten, voor jezelf en voor anderen. Als minder mensen roken, komen er bijvoorbeeld minder plastic sigarettenfilters in het milieu terecht, met alle gevolgen van dien. Dichterbij huis is misschien de ruimte die het oplevert in je budget. Roken wordt steeds duurder, dus je kan veel besparen door te stoppen. Het geld dat je dan bespaart kun je aan andere leuke dingen uitgeven.

De belangrijkste motivatie voor überhaupt de invoering van Stoptober, is gezondheid. Van jezelf en van de mensen om je heen, want meeroken is net zo goed schadelijk. Hoeveel gevallen van longkanker kunnen voorkomen worden door te stoppen? Hoeveel meer kinderen krijgen een gezonde start als hun ouders stoppen met roken, op z’n minst gedurende de zwangerschap? En hoeveel mensen zullen minder last krijgen van ademhalingsklachten? Ik vind duurzaamheid belangrijk, maar dít nog vele, vele malen meer.

Meedoen met Stoptober kan nog steeds. Sluit jij je aan?

Mocht je een andere uitdaging willen die ook bij kan dragen aan het milieu, je portemonnee of je gezondheid? Dan wil ik voor jullie de Vegan Challenge (NL) of Try Vegan (BE) en de Buy Nothing New Maand nog even noemen. Twee interessante challenges die toevallig tegelijk lopen met Stoptober. Een maand alleen maar plantaardig eten of een maand geen nieuwe dingen kopen en juist lenen, delen of tweedehands aanschaffen. Mooie alternatieve uitdagingen voor als je niet rookt of al bent gestopt met roken 🙂