Terwijl Nederland haar best deed zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen tijdens de Landelijke Opschoondag, heb ik samen met mijn man een bezoekje gebracht aan Antwerpen. Gewoon, even op en neer met de trein, want vanuit Leiden ben je in slechts twee uur bij onze zuiderburen:) We hebben heerlijk geslenterd in het historisch centrum, toegegeven aan onze innerlijke choc-a-holic bij Quetzal, maar liefst 5 geocaches kunnen loggen – als je dit geweldige spel niet kent: ik zal er donderdag alles over vertellen – en… een bezoek gebracht aan zero waste shop ROBUUST!

Met een op volle toeren draaiende crowdfunding actie voor een verpakkingsvrije winkel in Leiden, groeit mijn nieuwsgierigheid naar soortgelijke winkels in binnen- en buitenland. GoodsOnly in Zutphen (Nieuwstad 23) bezocht ik al eerder voor de eerste Nederlandse zero-waste bloggers meeting. Wat verademing ten opzichte van een reguliere supermarkt: kleinschalig, vooral natuurlijke materialen en kleuren in de winkel en geen overbodige verpakkingsmaterialen. Zelfs het wegen en taren gebeurde zonder sticker of bon! De lat om de andere winkels aan af te meten is gelijk hoog geplaatst.

Het Antwerpse Robuust bestaat al wat langer dan GoodsOnly. De winkel is vanaf de buitenkant vrij onopvallend, maar zodra je binnenstapt is het overweldigend. Langs alle wanden staan schappen met bulkgoederen. Pasta, gedroogd fruit, noten en verschillende soorten suiker in de mooie bakken die ik in Zutphen ook gezien heb. Bij de kast met kruiden vond ik het jammer dat ik alleen een potje meegenomen had voor Italiaanse kruiden, want ze hadden werkelijk alles wat ik regelmatig in de keuken gebruik (en wat ik in Leiden helaas nog niet verpakkingsvrij heb kunnen vinden). Waar ik echt heel blij van werd, waren de grote bakken met meel. Wat zou ik dat graag bij ons zien, zeg! Net als het grote blok boter waar je zelf van af kan snijden voor in je eigen botervloot.

Waar ik ook even voor mijn doen flink heb ingeslagen is de non-food afdeling. Die is bij Robuust vrij uitgebreid, jeej! Verschillende schoonmaakspullen, zoals borstels en navulbaar Ecover afwasmiddel staan mooi uitgestald (flessenborstel en afwasborstel van natuurlijke materialen, check). Er zijn tandenborstels, rvs rietjes (check!) en bijenwasdoeken van Leven zonder afval. Ik was nog meer onder de indruk toen ik zag dat ze zelfs wasbaar maandverband en menstruatiecups verkopen.

Er is in mijn ogen slechts 1 groot minpunt waar Robuust wel aan mag werken: stickers en bonnetjes. Waarom gebruiken we die in een afvalvrije winkel?! Ik hoop dat ze in de toekomst misschien een systeem kunnen aanschaffen waardoor er geen stickers meer geplakt hoeven te worden om het lege gewicht van de potjes te kunnen verrekenen. En waar niet automatisch een kassabon wordt uitgeprint. Zoals ik al zei ligt de lat hoog, en ik heb gezien dat het mogelijk is.

Al met al is ROBUUST zeker een aanrader. Ga je een keer naar Antwerpen, vergeet dan niet je tasjes en potjes en breng een bezoek aan deze mooie winkel!