Nederlanders zorgen volgens Milieucentraal voor bijna 500 kilo afval per persoon. Ontzettend veel eigenlijk! Iets meer dan de helft daarvan wordt gescheiden ingeleverd voor recycling. Na inlevering voor recycling gebeurt het volgende: er is energie nodig voor recycling, wat in sommige gevallen (plastic) producten oplevert van mindere kwaliteit, maar ook zorgt dat materiaal hergebruikt wordt. En de spullen die niet recycled worden, eindigen in de verbrandingsoven of de vuilstort. Energie bij productie, recycling en bij het opruimen van het afval.

Dat moet toch makkelijker kunnen?! Als we nu gewoon 1 keer energie steken in het maken van mooie potjes, flesjes en tasjes… kunnen we die gewoon steeds hergebruiken 😉 Op de markt, bijvoorbeeld, maar ook in de verschillende verpakkingsvrije en verpakkingsarme winkels die in Nederland oppoppen.

Ook in Leiden zijn er plannen voor een verpakkingsvrije winkel. Jeej! In eerste instantie was het de bedoeling dat deze er in december al zou zijn, maar dat lukte niet. Na een radiostilte is dan nu duidelijk waar de initiatiefnemers mee bezig zijn: sinds gisteren is een crowdfundingsactie gestart. In 5 weken willen ze 9000 euro ophalen om de winkel te bekostigen, en dan gaat het vooral om dispensers, een kassa-systeem en wat startkapitaal om ook daadwerkelijk wat in de schappen te hebben als de winkel opent. En als er meer opgehaald wordt, kan er misschien ook een notenpersmachine worden aangeschaft 😀

Ik ben enthousiast. Jullie ook? Doneer dan en zorg dat we ook in Leiden een verpakkingsvrije winkel krijgen!