Woensdag en zaterdag is er markt in het centrum van Leiden. Naast het feit dat het ontzettend leuk is om over de markt te wandelen, is het ook een van de beste plekken om met eigen tasjes, zakjes en potjes boodschappen te doen. Wat ik hier allemaal haal? Fruit en groente, natuurlijk. Vlees, nootjes, kaas en eieren, gedroogde vruchten… En ik ontdek steeds nieuwe dingen! Een kraampje waar muesli los wordt verkocht, wat ik eerder nog niet had gevonden.

De mensen leren je ook een beetje kennen. Dat scheelt veel, zeker als je afwijkt van de norm door je eigen tasjes, zakjes en potjes mee te nemen. Want ondanks de ban op plastic tasjes is het nog niet gebruikelijk om alles zelf mee te nemen. Maar goed, de meesten weten het inmiddels, wat ook leuke gesprekken oplevert. Met de man van de nootjes, bijvoorbeeld, die inmiddels een kleine korting geeft aan mensen die eigen potjes meenemen. Met de mensen van de kaasboer, over de bijenwasdoek die ik gebruik. En met de dame van de biologische slager, waarvan ik hoorde dat ik niet de enige ben met eigen bakjes. Het gaat dus zeker langzaam de goede kant op.

Wat het leukste is aan de markt, voor mij, is de herkenning. O ja, hier ga ik heen voor de sinaasappels, en daar hebben ze die lekkere cashewnoten. Zelfs als je een keer niks hoeft te hebben, zeg je de mensen van de kraam nog steeds even gedag. Je hoort bij een gemeenschap. En dat is super! Zolang het me lukt om de tijd vrij te maken geef ik dus altijd de voorkeur aan de markt boven de supermarkt.