Aangezien deze maand het Plasticdieet plaatsvind, doe ik iets meer moeite met boodschappen om te zorgen dat ik geen plastic weg hoef te gooien. Nu snap ik dat dit op het eerste gezicht heel lastig is. Als je in de meeste supermarkten kijkt, zie je namelijk overal plastic verpakkingen. Daarom neem ik jullie graag mee in mijn boodschappen routine, die er voor zorgt dat ik plasticvrij en bijna volledig zero waste boodschappen kan doen!

De eerste en voor mij allerbelangrijkste stap is de voorbereiding. Ik maak een lijst met de spullen die ik op woensdag/zaterdag – dat zijn de marktdagen in Leiden centrum –  op de markt wil halen, in de verpakkingsvrije winkel en in de supermarkt. Nu weet ik redelijk goed wat ik daar allemaal kan krijgen, maar als ik dat niet weet, begin ik gewoon op de markt en als ik het daar niet vind, ga ik alsnog langs de supermarkt. Maar goed, even terug naar de voorbereiding. Dat boodschappenlijstje is op basis van een maaltijdplanning. Sommige mensen zijn ontzettend goed in op de dag zelf bedenken wat ze gaan eten op basis van wat ze nog in huis hebben, maar voor mij werkt een maaltijdplanning op dit moment beter. Meestal hebben we vrij standaard recepten, en af en toe proberen we nieuwe dingen uit. Voor het Plasticdieet zorg ik wel dat de recepten die ik gepland heb ook zonder plastic te krijgen zijn (gerookte kip heb ik bijvoorbeeld alleen in plastic gevonden), handig!

Op boodschappendag pak ik een grote tas, gooi daar 3 andere stoffen tassen in en kijk vervolgens in mijn boodschappenlijst wat ik verder nodig heb. Potjes voor nootjes, zakjes voor havermout en rijst, een eierdoos, een broodzak, nog meer potjes voor lekkere hummus en gedroogde tomaten… Volle tas heen en vollere tassen terug! Op die manier ben ik deze weken in staat om plasticvrij boodschappen te doen. Bijna dan. Want ik hergebruik wel plastic tasjes en bakjes die we al hadden 😉

Doe jij ook mee aan het Plasticdieet? Wat zijn jouw toptips voor plasticvrij boodschappen doen?