YouTube is immens populair. Er zijn op dit moment zelfs kinderen die later YouTuber willen worden. Toch wel heel wat anders dan schrijver, juf of dolfijnentrainer. Dat waren de dingen die ik tijdens mijn basisschooltijd altijd heb geroepen. Hoewel ik nog steeds niet de ambitie heb een beroemde YouTuber te worden, volg ik wel al een tijdje een aantal (Engelstalige) vloggers. Zoals jullie misschien wel verwachten, gaat dit vooral over duurzaamheid. In combinatie met kinderen, in combinatie met niet zero-waste huisgenoten, gefocust op voeding, gefocust op tweedehands kleding… Het is net zo divers als de zero waste blogwereld! Naast afvalvermindering hebben de vier vloggers nog een gemeenschappelijk kenmerk. Ze zijn alle vier vegan. Dat betekent dus dat ze geen dierlijke producten eten, gebruiken of dragen. Geen vlees, melk, eieren, gelatine of honing. Geen wol, zijde of leer.

Ik vind het ontzettend inspirerend dat deze mensen zowel met veganisme als afvalvermindering bezig zijn. Hun doel is een zo laag mogelijke impact (low impact) te hebben op onze planeet. Door geen dierlijke producten te consumeren zetten ze daar een enorme stap in. Door afval, en dan met name plastic, te vermijden, verlagen ze hun impact ook sterk. Als ik er alleen al aan denk, lijkt het me een uitdaging. Beide leefpatronen beperken namelijk de producten die je kan kopen. Door de twee te combineren wordt het dus steeds lastiger. Deze vloggers laten zien dat het wel degelijk mogelijk is en dat het hen inmiddels niet eens meer veel moeite kost.

Gittemary Johansen is een geweldige Deense dame die al een hele tijd bezig is met zero waste. Dit deelt ze op haar blog, op instagram en op haar vlog. Gittemary is erg expressief en heeft duidelijk een eigen stijl. Een flink deel van haar vlog gaat dan ook over haar kleding en bijvoorbeeld haar meubels, die ze vrijwel allemaal tweedehands heeft gekocht. Toen ze begon met zero waste, at ze nog best veel vlees en heeft ze ook een vlog gemaakt waarom ze geen vegan was. Wat dat betreft is ze 180 graden gedraaid! Juist die ontwikkeling is erg tof en inspirerend om mee te krijgen.

Rehana Sara Jomeen is een gepassioneerde vegan en is hier heel streng in, al ziet zij dat zelf als niet meer dan logisch. De eerste vlog die ik van haar zag was een reactie op Gittemary die uitlegde waarom zij geen vegan was. De conclusie: het zijn twee bewegingen die eigenlijk heel logisch bij elkaar passen. Sindsdien is ook Rehana bezig met zero waste. Kritisch en fel waar het dierenleed betreft, ik denk dat dat een mooie omschrijving is van Rehana. Op haar vlog zie je haar in haar rol als activist en promotor van een diervriendelijke leefstijl. Bijvoorbeeld in haar serie ‘In bed with…’ waarin ze relaxed zittend op bed gesprekken voert met andere Britse vegan bloggers. Wat ik het leukste vind? Dat ze een dochter heeft die ietsje ouder is dan Willemijn en heel bewust bezig is met wat ze haar wel en niet geeft.

Amber Allen is een Canadese moeder met twee kids. Nummer drie wordt in juli verwacht. Deze eigenzinnige mamma is zero waster, vegan en minimalist met een compleet eigen stijl. “Hello beautiful rebels” is de opening van haar vhttps://www.youtube.com/channel/UCJ3cJEWlDyZfeyOLSDjR7fw/featuredlog, en ik denk dat ze zichzelf ook zo ziet. Ze doet dingen anders dan anderen en is daar heel open in. Haar vlog gaat veel over haar familie, wat ik natuurlijk heel tof vind. Dan gaat het over kinderen en veganisme of nu over hoe ze haar zwangerschap ervaart en zich voorbereidt op haar nieuwe dochter. Kenmerkend vind ik dat Amber een stay at home mom is, een thuiswerkende moeder. Frugality, oftewel zuinig leven, heeft haar in staat gesteld dit te kunnen en dan ook nog eens beide studieschulden en meer weg te werken.

Immy Lucas is een ontzettend lieve meid die mensen wil verleiden kleine en grote stappen te zetten om hun impact te verkleinen. Daar is ze zelf ook iedere dag mee bezig. Waar Rehana hard van leer kan trekken oogt Immy juist heel tolerant. Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn! Ze is de aanjager van de low impact movement, waarmee ze de nadruk meer legt op low impact dan deelaspecten als zero waste, wat een onmogelijk doel behelst. Immy’s vlog kenmerkt zich door de verbinding die ze met haar medemens probeert te zoeken en het laten zien van low impact in al haar absoluut imperfecte glorie.