Zo af en toe merk ik dat mijn hoofd vol zit met allerlei hersenspinsels. Grote en kleine taken die nog gedaan moeten worden, ideeën die ik misschien nog een keer uit wil werken, activiteiten die ik graag eens zou willen doen, dingen voor op verlanglijstjes of boodschappenlijstjes, piekergedachten en 101 andere zaken. M’n hoofd zit er maar vol mee, en het effect van deze grote hoeveelheid hersenspinsels is dat ik geen overzicht meer heb over mijn prioriteiten en dat ik daardoor ook niet de dingen doe die ik graag zou willen doen.

Het probleem van een grote hoeveelheid hersenspinsels kan ik niet helemaal oplossen. Ik heb met behulp van de KonMari methode al een boel spullen weggedaan en heb daardoor minder dingen om over te piekeren (en minder dingen om schoon te maken). Vooral bij de boeken heeft dat heel erg geholpen: er zijn nu slechts 10 boeken overgebleven die me blijven aanstaren omdat ik ze nog niet gelezen heb. Een grote verbetering ten opzichte van de 30 die ik had staan. Opruimen kan dus zeker zorgen voor een wat leger hoofd. Een tweede handige stap is het automatiseren van gedrag. Je hoeft niet na te denken over het poetsen van je tanden, omdat je dat altijd doet. Daardoor neemt het ook geen plaats in in je hoofd. Hierin kun je nog verder gaan en andere dingen standaard maken, zoals bijvoorbeeld de kleding die je naar werk draagt, wat je iedere ochtend als ontbijt hebt of waar je naartoe op vakantie gaat. Over deze keuzes hoef je niet meer na te denken, dus hou je ruimte over voor andere gedachten.

Ondanks deze twee handige stappen, merk ik toch dat mijn hoofd vol blijft lopen. Vandaar dat ik al zei dat ik het niet helemaal kan oplossen. Wat ik dan doe op zo’n moment? Ik maak mijn hoofd weer leeg! Dat doe ik met een ‘mind sweep’, waarbij ik bijna letterlijk de bezem door mijn hersenen heen haal. Alle taken, ideeën en gedachten komen uit mijn hoofd op het papier, waarna ik ze kan ordenen. Op die manier krijg ik mijn overzicht weer terug en kan ik daadwerkelijk taken gaan uitvoeren.

Heb jij nu ook wel eens last van een vol hoofd? Dan kun je deze stappen volgen om met een mind sweep je hoofd weer leeg te krijgen.

  1. Zorg dat je in ieder geval 30 minuten lang niet gestoord wordt (als je langer nodig hebt, kun je het altijd langer maken)
  2. Ga rustig aan een tafel zitten met een leeg vel papier voor je. Zorg dat je een pen hebt.
  3. Zet de pen op papier en begin met schrijven. Gebruik steekwoorden om je taken, ideeën, gedachten en andere hersenspinsels op papier te zetten. Het hoeft er niet netjes uit te zien, het hoeft alleen leesbaar te zijn.
  4. Als je alles op papier hebt gezet, pak je je digitale mailbox er bij. Zijn er nog taken, ideeën of andere zaken die volgen uit je mails?
  5. Loop daarna iedere kamer in je huis langs. Volgen daar nog taken of ideeën uit?
  6. Als je echt alles op papier hebt staan, kun je de steekwoorden doorlopen. Is het iets dat je binnen 2 minuten kan doen (iets weggooien, kort antwoord op een mail), doe het dan direct en streep het af. Is het een taak waar je wat langer voor nodig hebt, zet het dan op een takenlijst of, liever nog, plan in wanneer je deze taak gaat uitvoeren. Ideeën schrijf ik op in een boekje, zodat ik er naar terug kan verwijzen. Op mijn verlanglijstje schrijf ik dingen die ik graag nog wil hebben, zien, doen, etc. En met de gedachten tenslotte kun je kijken of hier misschien een patroon in zit dat je kan doorbreken, een actie die je kan ondernemen, in het geval dat het negatieve gedachten zijn. Zijn het hele positieve dingen? Dan kun je dit vieren! Met een feestje, een kleine beloning, of door het ergens op te schrijven. Onderzoek laat namelijk zien dat als we onze aandacht op deze positieve dingen richten, we daar een beetje gelukkiger van worden.
  7. Herhaal indien nodig!