Ik hou van Koningsdag. Het geeft me een heel fijn gevoel om samen met zoveel anderen eigenlijk te vieren dat we in Nederland wonen. Zo voelt het voor mij namelijk. Het is dan ook wel passend dat vooral de gezelligheid – wist je dat dit een onvertaalbaar woord is? – de boventoon voert, naast een stukje veilige en comfortabele voorspelbaarheid van het programma. Toen ik nog op de basisschool zat, was het altijd aubade, thee drinken met de hele familie en de hardlopers die meededen aan de prestatieloop aanmoedigen, daarna naar de kinderrommelmarkt en de rest van de dag op de kermis. Met de loop der jaren is daar wel wat in veranderd, maar het gevoel, dat verandert niet.

De rommelmarkt in het oude dorp is een begrip in Leiderdorp. Van alle tradities is dat bij ons dan ook degene die de puberteit, studie en de verhuizing naar Leiden heeft overleefd. De weersvoorspelling was alles behalve gunstig, wat je eerlijkheidshalve ook wel merkte aan de lege plekken tussen de verkoopkleedjes en -tafels, maar toch was het als vanouds gezellig. Binnen 100 meter hebben we drie mensen van de korfbal kunnen begroeten, kwamen we mijn vader tegen en niet veel later mijn tante. Ik weet niet of dit ooit met een enquête getoetst is, maar ik denk dat meer dan de helft van de Leiderdorpers ergens gedurende Koningsdag op de rommelmarkt te vinden is! Links en rechts kom je bekenden tegen. Dat is dus wat de gezelligheid en het gevoel van community weer extra bekrachtigd.

De populariteit van de rommelmarkten op Koningsdag en Bevrijdingsdag – tip: de (rommel)markt in Oegstgeest op 5 mei is ontzettend leuk, net als de lokale markt op de Doezastraat in Leiden  – en van allerlei andere plekken waar je tweedehands spullen kunt kopen, is ontzettend gunstig in het kader van duurzaamheid. Natuurlijk kopen veel mensen tweedehands omdat de kosten hiervan lager zijn, maar wat de motivatie van de koper ook is: door hergebruik van spullen hoeft er minder nieuw geproduceerd te worden.

Koningdag is een mooie dag die ik nog heeeeeeel lang hoop te vieren. In ieder geval met een bezoek aan de kinderrommelmarkt, samen met zoveel familie, vrienden en kennissen. Welke tradities hou jij in ere?