Mensen zoeken allemaal hun eigen identiteit. Dat kun je heel alleen proberen te doen, maar mensen zijn sociale dieren, en iets alleen doen is minder leuk dan iets samen doen. Een belangrijk onderdeel van identiteit is dan ook van welke communities/gemeenschappen we deel uitmaken. We horen graag ergens bij! Daarnaast geven de groepen waar we bij horen ook wat weg over onze achtergrond, onze ideeën en onze passies. Vanuit onszelf gezien is het dus vooral belangrijk dat we ons aansluiten bij gemeenschappen die bij ons passen. Dat is wellicht een mooi doel van de zoektocht naar een eigen identiteit.

Tegenwoordig kun je online heel veel van deze gemeenschappen vinden. Via Facebook, Twitter, allerlei verschillende fora en sites kun je in contact komen met mensen die dezelfde interesse hebben. Je deelt kennis en ervaringen uit, en je wordt gesterkt in het gevoel van community. Dat geldt voor sport, maar ook voor geschiedenis, muziek of postzegels verzamelen. Pluspunt van het internet is dat je ook contact kunt leggen met mensen ver bij jou vandaan, of rondom een onderwerp waar niet heel veel mensen wat mee doen. Als je bijvoorbeeld gek bent op het bedenken van recepten rondom brandnetels – brandnetelthee, brandnetelsoep, brandnetelbitterballen, deze komen allemaal voorbij in de ‘Eetbare wilde planten’ groep – dan kun je andere mensen vinden die het ook interessant vinden. Zo creëer je je eigen gemeenschap.

Voor mij blijft het ook belangrijk om mensen fysiek te ontmoeten en niet alleen online. Door de meeting met andere Zero Waste Bloggers voelde ik me ontzettend gesterkt, en het is fijn om op verjaardagen bij te praten met familie en vrienden die ik verder alleen via Whatsapp en Facebook ‘spreek’. Afgelopen weekend voelde ik ook heel sterk de community binnen mijn korfbalvereniging en bij het yoga-groepje op de zondagochtend. Wie weet, misschien hoor ik over een half jaar, of een jaar, of 5 jaar wel tot andere groepen als ik besluit te gaan hardlopen, moestuinieren of gitaar leer spelen. Personen veranderen, en dus interesses ook!