Net zoals bij veel gezinnen, is ook bij ons de keuken een van de belangrijkste plekken in het huis. Toch moet ik eerlijk bekennen dat we naast de dagelijkse afwas en een doekje over aanrecht en fornuis niet bijster vaak de keuken schoonmaken. Daar moet een trigger voor zijn. Soms is dat een heerlijk voorjaarszonnetje, waardoor ik ineens de geest krijg en fanatiek een voorjaarsschoonmaak begin. Soms uitstelgedrag, wanneer ik ineens besluit dat de keuken wel aan een sopje toe is. Mooi excuus om een andere taak niet te doen, want ja, de keuken schoonmaken is natuurlijk ook erg belangrijk op precies dat moment.

Vlak voor de vakantie was de trigger helaas wat minder prettig: een smerige, doordringende lucht die niet weg te krijgen was. Een lucht die eigenlijk van de ene op de andere dag ineens in de keuken hing en er voor zorgde dat ik licht onpasselijk werd als ik de lucht inademde. Mijn herinnering overdrijft natuurlijk, maar het was echt onsmakelijk. Gelukkig hebben we de geur weg weten te krijgen. O, wat ben ik daar blij om! Ik neem jullie graag mee in de stappen van mijn keukenschoonmaak 🙂

Stap 1 – Ik heb nog geen compostmogelijkheid, wat betekent dat ook het keukenafval in de – op dit moment nog plastic – afvalzak verdwijnt. Het duurt best even voor onze zak vol is, dus dit natte afval gaat regelmatig rotten (vandaar ook de plastic zak). Ik heb het weggegooid en de prullenbak schoongemaakt.

Stap 2 – Het aanrecht en ook het fornuis stonden nog vol met vuile vaat. Ik zag een pan waar tot mijn schaamte de schimmel zelfs in stond… Needless to say: ik heb alles afgewassen, afgedroogd en opgeborgen, waardoor er ruimte was om aanrecht en fornuis ook schoon te maken.

Stap 3 – Toen ik eenmaal de ruimte had, heb ik het aanrecht en het fornuis schoongemaakt. Daarvoor gebruik ik een schoonmaakmiddel van azijn, water en essentiële olie van citroen, naar het recept van Emily Jane Low. Werkt prima, al kost het af en toe wat meer schrobwerk. Check, een glimmend aanrecht en een schoon fornuis!

Stap 4 – In de gootstenen (wij hebben er twee naast elkaar in de keuken) blijft altijd wat achter na het afwassen. Met behulp van het gootsteenzeefje en een doekje heb ik dit er uit gevist en daarna met hetzelfde schoonmaakmiddel de gootsteen schoongemaakt. Omdat de geur nog steeds niet weg was en er misschien wel een en ander het gootsteenzeefje getrotseerd had de leidingen in, heb ik een flinke schep soda op het putje gegooid en het doorgespoeld met heet water als ontstoppingsmiddel. Dit leek te werken 🙂

Stap 5 – De volgende ochtend kwam de geur weer terug 🙁 Google vertelde mij dat het misschien zou liggen aan een kapotte ‘sifon’. Ik zou het je niet aan kunnen wijzen, maar het komt er op neer dat de buizen onder de gootsteen de rioollucht moeten voorkomen, maar dit soms niet doen. Dan moeten ze schoongemaakt worden. Ik kon me de buizen in mijn ouderlijk huis herinneren en dacht gewoon even de ‘opvangbak’, dat dikke stuk, schoon te maken. Op YouTube zag ik hoe het werkte met een zwanenhals. Heel ingewikkeld leek het niet. Voelde ik me even stom toen ik het gootsteenkastje open deed en besefte dat het stuk buizen er toch even anders uitziet als je twee gootsteenbakken hebt… Suf. Maar: ik heb alles uit elkaar geschroefd, afgewassen met een oude tandenborstel en een hoop prut uit de buizen verwijderd en alles weer op de goede plek in elkaar gezet. Zonder lekkages! Mijn dag was helemaal goed nu ik dit technische iets voor elkaar had gekregen èn daarmee eindelijk de rioollucht verdwenen was.

Conclusie: mocht je zelf last hebben van een smerige lucht in de keuken, dan helpt dit stappenplan voor een gerichte keukenschoonmaak je misschien om er af te komen 🙂 Extra touch als je klaar bent is om heet water met citroen of dennen of sinaasappel even te laten koken voor een natuurlijke luchtverfrisser.