Dit weekend heb ik me eens gestort op een do it yourself project dat al een tijd in de planning stond. Al moet ik zeggen dat het de naam ‘project’ bij nader inzien niet echt verdient. Het is namelijk ontzettend makkelijk! Nadat ik al eerder geswitched ben naar een bamboe tandenborstel van Hydrophil, heb ik nu zelf tandpasta gemaakt. Zo hoef ik niet steeds een tandenborstel of een lege tube tandpasta weg te gooien. Alle kleine beetjes helpen, zullen we maar zeggen.

Lauren Singer (Trash is for Tossers) heeft een goed recept voor tandpasta, en ik had alle ingrediënten al in huis. Het zijn er welgeteld drie: kokosolie, baking soda en etherische pepermuntolie. Het is een kwestie van afmeten en mengen (en in mijn geval het opwarmen van de kokosolie zodat het mengen mogelijk was) en dan ben je al weer klaar. Dat bedoel ik met dat de naam ‘project’ echt veel te groot klinkt, want binnen vijf minuten kun je dit maken.

Bij de eerste keer is het zeker even wennen. Je moet een kloddertje tandpasta op je borstel doen met behulp van een lepeltje, wat bij mijn natuurlijk erg lastig ging omdat de kokosolie hard is geworden. Maar goed, zodra het in je mond zit, smelt het en gebruikt je het net als tandpasta uit een tube. Met een iets andere smaak, want baking soda is heel zoutig. De pepermuntolie proef je eigenlijk niet echt, maar de geur zorgt er wel voor dat je een fris gevoel hebt en dat je niet uit je mond stinkt. Daarnaast voelden mijn tanden na het poetsen net zo schoon als met de traditionele tandpasta. Geen reden dus om het toch niet te gebruiken!

Tandpasta zelf makenAls je het ook wel een keer wil proberen, volgen hier de ingrediënten:
3 eetlepels kokosolie
1,5 eetlepel baking soda (natriumbicarbonaat)
25-30 druppels etherische pepermuntolie (check of deze foodgrade is, oftewel dat het veilig is om in te slikken)