YES! De verpakkingsvrije winkel in Leiden is open! Als pop-up variant weliswaar, maar iedereen kan er terecht voor basisproducten als macaroni, rijst, havermout, meel en verschillende kruiden.

Woensdag, marktdag in het centrum van Leiden,  bezocht ik de winkel in het oude pand van de V&D. Met een flink aantal pop-up stores heerst er een bijzonder sfeertje, waar vooral de creativiteit van af spat. En de gezelligheid! Hoewel het nog niet altijd even druk is – maar dat komt absoluut vanzelf – trekt de verpakkingsvrije winkel wel bekijks. Het is natuurlijk iets nieuws, en veel mensen kennen het niet. Dat betekent overigens ook dat deze mensen nog wel terug moeten komen, want ze hadden geen zakjes of potjes mee om spullen te halen (al biedt de winkel deze ook gewoon aan)!

De verpakkingsvrije winkel werkt als volgt: je neemt je potje of zakje en weegt deze van tevoren even, dan vul je het met wat je nodig hebt en daarna weeg je het nog een keer zodat je ook weet wat je hebt en dit afgerekend kan worden. Heel fijn: de winkel werkt niet met stickers, dus je hebt ook geen afval daarvan. Qua ingrediënten ben ik vooral heel blij met het volkorenmeel van Molen de Put, een werkzame molen op het randje van de Leidse binnenstad. Sowieso omdat ik nog niet eerder meel zonder verpakking heb kunnen vinden, maar ook omdat het echt een lokaal product is. Dat thema komt wel vaker terug, bijvoorbeeld in de oesterzwammen die op dit moment aan het groeien zijn en later in de winkel aangeboden worden en in de courgettes uit Leidse volkstuin die werden verkocht.

Deze pop-up store is natuurlijk een voorproefje van de uiteindelijke winkel, maar heeft al de basisbenodigdheden die ik eigenlijk nog nergens anders verpakkingsvrij heb kunnen vinden. Absoluut dus het bezoeken waard als je in Leiden bent, en daarmee laat je ook gelijk je steun zien voor de uiteindelijke winkel 😉