In maart las ik voor de tweede keer het boek The zero-waste lifestyle – Live well by throwing away less. Een ontzettend leuk, informatief boek waar je, zeker als beginnende zero-waster, heel veel aan hebt. Al moet je zelf wel een beetje je best doen om het te vertalen naar de Nederlandse of Europese situatie, want het is erg Amerikaans.

Amy Korst en haar man Adam begonnen in 2009 met een project: the Green Garbage Project. Het doel? Een jaar lang geen afval naar de landfills sturen. De blog waarop ze over dit project vertelden, is niet meer operationeel (of ik kon hem gewoon niet vinden), maar alle dingen waar ze tegenaan gelopen zijn en de oplossingen die ze hiervoor hebben gevonden, zijn gebundeld in dit boek, samen met een boel informatie over wat er met ons afval gebeurt als het weg gaat (spoiler: het gaat niet weg!).

Stap één van het project of jouw eigen persoonlijke uitdaging: analyseer wat er allemaal je vuilnisbak in gaat. In de woonkamer, de slaapkamer, de badkamer en vooral in de keuken, want daar maken we het meeste afval. Met een handige lijst waarop je alles kan aanvinken wat je wel eens weggooit, zodat je een goed overzicht krijgt. Vervolgens biedt Amy per kamer of gebied tips over hoe je om kan gaan met het afval dat je hebt en het kan verminderen. Dat varieert van geen verpakte producten meer kopen tot stoffen zakdoeken gebruiken in plaats van papieren tot het gebruiken van een menstruatiecup tot het plaatsen van een wormenbak om keukenafval te kunnen composteren. Heel veel verschillende opties dus, allemaal volgens het zero waste motto ‘refuse, reduce, reuse, recycle, rot’ en met een variatie in simpele uitdagingen, gemiddelde uitdagingen en gevorderde uitdagingen als het gaat om de veranderingen die je kan maken.

Ik vond het een leuk boek om te lezen, en heb zeker ook wel weer nieuwe dingen er uit gehaald. Wat me vooral aanspreekt is de hands on mentaliteit. Maak een lijst en werk stap voor stap aan het verkleinen van die lijst. Ook leuk is dat er andere mensen aan het woord gelaten worden die ook bezig zijn met afvalvermindering. Amy en Adam geven wel aan dat je voor een duurzame verandering veel moet bekijken. Sommige zaken hebben zij uitgesteld, zoals het kopen van een aantal (voor hen) nieuwe spullen, maar op de lange termijn is dat natuurlijk niet de bedoeling. Goed dat ze dit aan de kaak stellen!

Alles met alles raad ik het boek zeker aan, maar zoals ik al zei in mijn intro: sommige stukken moet je even vertalen naar de Nederlandse situatie. Veel leesplezier!