Tijdens de borstvoeding, als ik niet aan het kijken ben naar hoe ons kleine meisje drinkt, vind ik het fijn om YouTube te kijken of een boek te lezen. Oké, en om te Facebooken, maar dat wil ik mezelf afleren, dus daar hebben we het maar niet over. De bibliotheek zit vlakbij, dus daar kan ik met de kleine in de draagdoek makkelijk naartoe voor allerlei romans. Voor wat betreft informatieve boeken is er een wat kleinere selectie. Daarom heb ik het ebook van Plastic Purge van Michael SanClements aangeschaft en gelezen en raad eens: ik heb er een mening over.
Michael deelt, supergoed, plastic dingen in drie categorieën op: the Good, the Bad and the Ugly. Mijn inziens een hele nuttige en rake indeling. Onder de goede plastics vallen bijvoorbeeld medische hulpmiddelen of de behuizing van je mobiele telefoon. Zaken die ons leven ten goede komen, mits uiteraard verantwoord gebruikt. Onder de slechte plastics worden die plastics verstaan die een gezondheidsrisico met zich meedragen. Onder meer door BPA, weekmakers en andere stoffen die de balans in het lichaam verstoren of ronduit giftig zijn. Net zoals loom kortgeleden een rage was, was scoubidouen dat in mijn jeugd. Met plastic touwtjes kon je sleutelhangers en zo knopen. Tot er ineens veel touwtjes uit de winkels verdwenen omdat ze weekmakers bevatten… Tot slot beschrijft Michael de lelijke plastics die een gevaar vormen voor onze aarde en daarmee indirect natuurlijk ook voor ons. Dit gaat dan vooral om wegwerp plastic, bedoeld om eenmalig te worden gebruikt, dat daarna onze bermen en kustlijn vervuilt.
Uit het boek blijkt terecht dat plastic nuttig kan zijn, maar dat de consumptie ervan in het geval van the Bad and the Ugly doorgeslagen is. Daarom biedt de auteur allerlei opties om het plasticverbruik te verminderen, variërend van het meenemen van eigen flesjes en tasjes tot het vervangen van zeep in fles door een blok zeep tot het gebruik van wasbare luiers. Overigens is het boek duidelijk geschreven door een man: wasbare luiers worden benoemd, maar wasbaar maandverband of een menstruatiecup als alternatief voor tampons worden niet genoemd. Geeft niet, dat doe ik dan nu even 😉 Alle tips zijn voorzien van een moeilijkheidsgraad, zodat je een inschatting hebt van hoeveel moeite het kost om iets aan te passen. Er zat voor mij persoonlijk geen vernieuwende tip bij, maar voor iemand die wil beginnen met een plastic purge is het zeker nuttig!
Mijn eindoordeel? Een degelijk geschreven boek met zowel goede uitleg over de geschiedenis en samenstelling van plastics als goede tips om in allerlei levensgebieden je plasticgebruik te verminderen. Zeker de tijd van het lezen waard!
Tof! Ik zet ‘m op mijn bibliotheeklijstje! Top ook, dat je zelf de vrouwelijke toevoegingen meegeeft 😄.