Eindelijk is het dan zo ver: ik heb mijn eerste wildplukwandeling gedaan! Ellis van Plant-Aardig uit Leiden organiseert regelmatig wildplukwandelingen in Park Cronesteyn, en dit weekend was ik mee. Het was iets wat al een tijd op mijn lijstje stond. Ik was dan ook heel blij dat het een van de tegenprestaties was bij de crowdfundingsactie van de Verpakkingsvrije winkel Leiden. En dat het ontzettend lekker weer was! Dat komt zo’n wandeling toch weer ten goede.

Ellis is van huis uit archeologe en weet door haar specialisatie ook veel over hoe verschillende planten vroeger werden gegeten. En met vroeger bedoel ik dan zowel de Klassieke Oudheid als pak en beet honderd jaar geleden. Zo wist ze te vertellen dat de wortel van boterbloemen, waarvan ik altijd heb geleerd dat ze giftig zijn, eigenlijk tot 50 jaar geleden nog gewoon gegeten werden. Ze moeten alleen wel zo klaargemaakt worden dat de bittere stoffen er uit verdwijnen. En zevenblad, een plantje dat ik nog niet kende voor de wandeling, is door de Romeinen meegenomen als groente en groeit nu door heel Nederland!

Het leuke aan zo’n wandeling is dat je ineens de omgeving met heel andere ogen bekijkt. Staan er misschien kleine muntplantjes aan de waterkant die je voor thee kan gebruiken? Die brandnetels waar je je altijd kapot aan ergert, kun je daar misschien soep van maken of een omelet mee vullen (dat had Ellis mee voor de proeverij, net spinazie!)? Planten zoals veldzuring en smalle weegbree krijgen ineens een soort extra dimensie. De weegbree vond ik trouwens niet zo spannend, maar de zaadjes van veldzuring wil ik zeker een keer gebruiken als kleurrijke toevoeging aan een salade. Een beetje zurig en appelig, dus een goede toevoeging. Ik ben absoluut niet van plan hele maaltijden bij elkaar te scharrelen, maar het is zeker een manier om wat variatie te krijgen en andere dingen te eten op een hele natuurlijke en zero waste manier.

Voor mij was het ook heel belangrijk om nieuwe planten te leren herkennen, of om er eindelijk een naam aan te kunnen geven. Hondsdraf, bijvoorbeeld, of look zonder look. We hebben ook valeriaan gezien, waarvan ik eigenlijk het idee had dat het een of andere exotische plant was. Nee dus, ook die groeit gewoon hier in Nederland! Bij een rondje thuis, waar ik trots was op het herkennen van een aantal van deze ‘nieuwe’ planten, merkte ik ook wel dat er nog een boel planten zijn die ik niet ken. Doel: ik wil de planten, struiken en bomen in mijn directe omgeving een naam kunnen geven! Dat ga ik doen door ze regelmatig op te zoeken in de natuurgids, misschien door ze te gaan tekenen – door ergens aandacht aan te besteden, blijft het daarna beter in je hoofd zitten. En door vaker een wildplukwandeling te doen!

Heb jij wel eens een wildplukwandeling gedaan? Wat vond je er van? En sowieso ben ik benieuwd naar het volgende: doen je zelf ook aan wildplukken?