Als je zwanger bent is het noodzakelijk om een kraampakket in huis te hebben, of je nu van plan bent thuis te bevallen of in het ziekenhuis. In dat kraampakket zitten spullen die je tijdens en direct na de bevalling nodig hebt of kan hebben. Daar waar de lijstjes voor de baby-uitzet nogal eens verschillen, is het lijstje van het kraampakket redelijk vast. Bij veel zorgverzekeraars kun je dan ook een standaard pakket aanvragen als je zwanger bent, met daarin alle benodigdheden, vaak gratis als je aanvullend verzekerd bent. Maar ja, standaard is over het algemeen niet bijster milieubewust. Dus ging ik op zoek naar alternatieven, aangezien ik ook bij de bevalling zo min mogelijk afval wilde maken. Update: het beste pakket dat ik tot nu toe heb gezien is het wasbare pakket van Joyful birth and babies.

Het makkelijkst zou natuurlijk zijn om een compleet low impact pakket aan te kunnen schaffen. Via de blog Laura & James las ik voor het eerst over het Nalini kraampakket (update: dit kraampakket kun je tegenwoordig vinden onder de naam Dalalou). Een kraampakket voor bewuste vrouwen die het liefst ecologische en natuurlijke producten gebruiken. Niet onverstandig, aangezien de meeste producten in een kraampakket ofwel bedoeld zijn voor de pasgeboren, kwetsbare baby of gebruikt worden rond de vagina, die toch wel serieus wat te verduren heeft tijdens een bevalling en dus ook wel kwetsbaar te noemen is. Daar wilde ik liever geen sterk bewerkte spullen gebruiken. Al vrij vroeg in de zwangerschap heb ik dus het Dalalou kraampakket aangeschaft met daarin ecologische alternatieven voor onder meer onderleggers (om bloed en vruchtwater op te vangen zodat je matras goed blijft), kraamverband (voor de hevige vloed in de dagen direct na de bevalling) en handzeep met een pompje (heeft deze uitleg nodig?). Zacht voor jou en de baby en in veel gevallen biologisch afbreekbaar of recyclebaar.

Update: via Joyful birth and babies kun je nu ook een natuurlijk kraampakket aanschaffen. Je hebt daarbij zelfs de keuze uit wegwerp of (grotendeels) wasbaar! Als je het complete pakket te duur vindt of bijvoorbeeld niet bereid bent wasbaar kraamverband te gebruiken, kun je ook losse items hier aanschaffen of contact opnemen voor de mogelijkheden om wasbaar en wegwerp te combineren. Deze optie was er tijdens mijn zwangerschap nog niet.

Het Dalalou kraampakket is supermooi en verantwoord, maar was nog niet helemaal wat ik zocht. Ik wilde namelijk juist veel herbruikbare spullen voor de bevalling en het kraambed, geen wegwerp, hoe milieuvriendelijk ook. Terwijl ik het Dalalou pakket als prima back up had en in ieder geval het flesje alcohol zeker zou gebruiken, zocht ik online naar vrouwen die me voorgegaan waren en me misschien wat advies zouden kunnen geven. Wat blijkt: er zijn niet veel vrouwen die hebben geschreven over een zero waste bevalling en de voorbereidingen daarvoor! Susanne, die ik naar aanleiding van een ander bericht op haar blog om advies vroeg, gaf me een uitgebreid antwoord. En heeft me als zwangerschapscadeautje wat wasbare zoogcompressen toegestuurd die zij niet meer gebruikte. Superlief 🙂 Op een andere blog, overigens de enige die het onderwerp ‘zero waste bevallen’ expliciet behandelde, zag ik ook nog goede herbruikbare alternatieven. Zowel voor het kraampakket als daaraan gerelateerde zaken. Voor anderen die misschien dezelfde zoektocht doormaken, deel ik graag de alternatieven die ik heb gevonden!

Matrasbeschermer – Ik had al moltons in huis en vond via de weggeefhoek een wasbare plastic matrasbeschermer. Een ander alternatief zou nog een wollen gelanoliseerde matrasbeschermer zijn – natuurlijk materiaal dat herbruikbaar is, is natuurlijk het tofst – maar die vond ik in aanschaf te duur. Je kan ook overwegen om een grote badhanddoek te gebruiken, maar in het kader van het beschermen van je matras tegen vocht en bloed denk ik dat het niet heel effectief is. Update: in het wasbare pakket van Joyful birth and babies zit een matrasbeschermer met katoen, badstof en PUL (wat ook in wasbaar maandverband zit).

Kraammatras en onderleggers – Susanne had als tip om oude handdoeken te gebruiken. Ik vond dat iets-minder-oude handdoeken ook wel geschikt waren (en anders had ik de onderleggers uit het Dalalou pakket nog). Als je een oproep doet op een weggeefhoek of als je even bij een kringloopwinkel binnenloopt, kun je vaak wel aan een hele stapel oude handdoeken komen. Wollen onderleggers waren me, ook in kleiner formaat, nog steeds te duur.

Flesje alcohol – In het Dalalou pakket zat biologische alcohol in een glazen flesje. Ook de alcohol die je bij de drogist koopt zit meestal in een glazen flesje. De plastic dop kun je eveneens recyclen. Of er nog betere alternatieven zijn met bijvoorbeeld een metalen dopje, heb ik niet onderzocht.

Watten – Hier wist ik geen alternatief voor. Als ik kijk waar deze uiteindelijk voor gebruikt zijn, namelijk om de alcohol op te doen en daarmee de thermometer te ontsmetten, was het wellicht ook een optie geweest kleine katoenen doekjes uit te koken en deze bij de hand te houden. Of kleine make-up schijfjes, gemaakt van wederom een oude badhanddoek!

Gaasjes – Als duidelijk medisch hulpmiddel, wilde ik hier geen alternatief voor zoeken met gevaar van infecties en dergelijke. Ik heb gewoon de gaasjes uit het Dalalou kraampakket gebruikt (100% katoen).

Navelklem – Een mooi alternatief is een navelveter. Deze kun je in het Dalalou kraampakket vinden, steriel verpakt in plastic. Susanne gaf als tip dat gewoon een katoenen schoenveter ook een optie is. Je kunt ook zelf een veter haken of hem bijvoorbeeld hier aanschaffen en zelf steriliseren door hem uit te koken. Of, zo las ik bij Yvonne van Mama in Limburg, in een envelop in de oven leggen. In het pakket van Joyful birth and babies kun je kiezen voor een gehaakte navelveter of een rubberen cord ring.

Kraamverband – Wasbaar is natuurlijk een goede optie als je een stap verder wil dan het eco-maandverband dat in het Dalalou pakket zit. Wat een prachtig excuus om mijn stash aan wasbaar maandverband uit te breiden! Ik heb van verschillende merken de grootste variant aangeschaft om zo ook uit te kunnen proberen (en het werkte best prima). Als je een beetje handig bent met de naaimachine en oude handdoeken en dergelijke over hebt, zou je ook zelf wat kunnen maken. Weer die oude handdoeken. In het wasbare kraampakket zit 10 stuks wasbaar kraamverband.

Netbroekjes – Deze zijn bedoeld om het kraamverband goed te laten zitten. Maar waarom zou je deze wegwerpvariant gebruiken? Grote onderbroeken werken ook prima en snijden ook niet in de huid. Dat vind ik een nog betere optie dan de netbroekjes van het Dalalou of Joyful pakket, die een paar keer te wassen zijn en daarna toch afval worden.

Zeep van een pompje – Het pompje is oprecht wel handig. Je kan ook zelf handzeep maken door wat Aleppozeep (of andere harde zeep) te raspen en een tijdje met kokend water op te zetten. Dan kun je een herbruikbaar pompje gebruiken, dat vaak ook een stukje steviger is 😉 Bij beide pakketten van Joyful birth and babies kun je kiezen of je een zeeppompje of een blok handzeep wil.

Thermometer – Mij werd verteld dat we twee thermometers nodig zouden hebben. Een voor mijzelf en een voor de kleine. We hebben een tweede digitale rectaalthermometer aangeschaft, al ontdekte ik kort daarna het bestaan van een analoge, glazen thermometer. Mochten de thermometers ooit allebei kapot gaan, dan is dit misschien een mooie optie. In mijn hoofd zie ik overigens nog steeds het probleem niet van 1 thermometer en deze goed met alcohol ontsmetten.

Heb jij nog andere manieren waarop je het kraampakket een stukje duurzamer kan maken? Laat het weten en ik voeg het toe aan dit overzicht!