Ruim 200 toeschouwers en 100 spelende kinderen die als vertegenwoordiger van hun school de competitie aangingen met de andere scholen in Leiderdorp. Een geslaagd schoolkorfbaltoernooi bij mijn eigen vereniging!

Een scholentoernooi is de beste manier om kennis te maken met een sport. Bij mij heeft het er voor gezorgd dat ik op mijn 7e de eerste training bij mijn korfbalclub volgde en sindsdien heb ik altijd korfbal gespeeld. Fun fact: dit was ik zelf helemaal vergeten. Iemand van de club waar ik tijdens het toernooi van dit jaar mee stond te praten vertelde dat ze me had ‘gespot’ als potentieel lid toentertijd en dat ik daarna ben gaan korfballen. Nu was ik er zelf als vrijwilliger bij, en ik werd ontzettend vrolijk van alle fanatieke kids. De korfballertjes die al op de club zitten, de sportievelingen die goed mee kunnen komen en de kinderen die het gewoon heel erg naar hun zin hebben en altijd hun best blijven doen. Ze zijn allemaal van harte welkom!

Het is goed voor je lichaam om iedere dag te bewegen en je een aantal keer in de week in het zweet te werken. Dat kun je doen op allerlei verschillende manieren, natuurlijk, en korfbal is er een van. Bij korfbal heb je te maken met interval. Dat betekent dat je rust en inspanning steeds afwisselt, en ook op het moment dat je daadwerkelijk bezig bent, wissel je continu van snelheid. Het fijne daarvan is dat het aansluit bij wat je in het dagelijks leven tegenkomt, zoals sprinten om de trein te halen en daarna weer even rustig zitten of staan. Korfbal kan er dus voor zorgen dat je deze dingen makkelijker doet, en dat ook andere inspanning (bijvoorbeeld traplopen) je makkelijker afgaat.

De reden dat ik nog steeds korfbal is vooral omdat ik het heel leuk vind om te doen. Het fysieke stuk vind je bij veel meer sporten, maar uniek aan korfbal is dat je het met mannen en vrouwen samen speelt. Dat geeft een gezellige sfeer, en maakt dat het voor mij voelt als een mijn korfbalfamilie en een tweede thuis. Ik heb er zelfs mijn man ontmoet (en daar ben ik absoluut niet de enige in)! Een tweede pluspunt is dat ik me met mijn 1 meter 60 gewoon goed kan meten met langere dames. Natuurlijk kom ik niet altijd bij de bal als we dan tegelijk er naartoe springen, maar door goed te verdedigen kan ik nog steeds de bal onderscheppen of zorgen dat mijn tegenstander niet mag schieten. En het lukt in de aanval – het veld is verdeeld in twee vakken waar je binnen moet blijven, in het ene vak probeert de ene partij te scoren en in het andere vak de andere partij – nog steeds om goed bij mijn tegenstander weg te komen en te schieten.

Ben je na dit verhaal enthousiast geworden en wil je wel eens proberen of korfbal wat voor jou is? Dan kun je terecht bij de korfbalclub bij jou in de buurt (tip: google gewoon op ‘korfbal in [woonplaats]’). Bij de meeste clubs kunnen kinderen vanaf ongeveer 4 jaar al korfbalspelletjes spelen, is er competitie vanaf 6 jaar en zijn er groepen voor recreanten die af en toe met een toernooitje meedoen. Ook zijn er clubs waar je competitie kan spelen met een verstandelijke beperking, in het G-team.

Als je eerst wel eens een korfbalwedstrijd wil kijken, komt hier de nummer 1 tip: kijk zaterdag 16 april vanaf 20.00 uur op het Ziggo-sport kanaal of NOS.nl naar de korfballeague finale. Hierin spelen TOP/Quoratio uit Sassenheim en PKC/SWKGroep uit Papendrecht voor het kampioenschap van Nederland! Mooier korfbal krijg je niet te zien 😉