Leiden heeft ontzettend veel leuke evenementen. Hèt sportieve evenement van het jaar is natuurlijk de Leiden Marathon, die jaarlijks renners uit heel het land en zelfs het buitenland naar de universiteitsstad trekt. Er is voor ieder wat wils: een kinderloop, de 5 en 10 kilometer en zowel de halve als de hele marathon. Een hoog gehalte mensen uit de omgeving, maar zeker dus ook mensen die van de andere kant van het land komen om in Leiden te lopen. Sterker nog: veel hardlopers in de running voor de Olympische Spelen in Rio of het EK atletiek in Amsterdam gebruiken de Leiden Marathon om vormbehoud te tonen of de EK limiet te rennen.

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik nog nooit heb meegelopen. Tsjah… Ik had andere prioriteiten, en vond korfbal eigenlijk wel genoeg. Zonde! Hardlopen is, zo lang je het bij de wat kortere afstanden houdt, namelijk prima naast spelsporten als korfbal, hockey en voetbal te doen. Je kunt het hardlopen zelfs combineren met stukjes sprinten voor een interval training. Als je nog niet op een andere manier fysiek actief bent, is hardlopen ook goed om mee te beginnen. Je hebt alleen een beetje goede wil nodig om daadwerkelijk naar buiten te gaan, maar eenmaal daar ligt de wereld voor je open. Wissel hardlopen af met wandelen en bouw op die manier aan je uithoudingsvermogen. Je kunt je dan ook gaan focussen op langere afstanden, of juist op zo snel mogelijk een bepaalde afstand afleggen. Op internet en ook in verschillende apps (bijvoorbeeld Evy) kun je opbouwschema’s vinden naar jouw doelstelling toe. Easy peasy dus!

Afgelopen weekend was de binnenstad weer afgesloten in verband met de marathon, en via deze weg geef ik een groot applaus voor alle mensen die hun sportkleding uit de kast hebben getrokken en hun hardloopschoenen aan hebben gedaan om mee te doen met de Leiden Marathon. Misschien heb je een persoonlijk record gelopen, jezelf overwonnen, geld opgehaald voor een goed doel of gewoon lekker bewogen in de buitenlucht. Toppers, allemaal!

Volgend jaar ga ik mezelf overwinnen en ook meedoen 🙂