Vanaf vandaag hebben wij geen auto meer. Dat klopt, we zijn nu Koos autoloos. Of Judith autoloos, maar dat bekt toch minder lekker. Laat ik uitleggen hoe we tot dit besluit zijn gekomen.

Voor mijn vorige werk was het noodzakelijk dat ik met de auto naar werk kon, omdat er vrij regelmatig overleg op een andere locatie was die niet goed per fiets of OV bereikbaar was. Hoewel ik dat ontzettend zonde vond, steeds in mijn eentje op en neer in de auto, die het grootste deel van de dag ook nog stilstond, was dat gewoon niet anders. En iedereen deed het. Mijn collega’s onderkenden dit probleem, en gelukkig hebben we wel naar gezamenlijke activiteiten gecarpoold. Mijn huidige werk is ontzettend goed bereikbaar met OV, en vanuit de organisatie wordt je financiëel beloond als je met de fiets en/of OV komt. Super! Daarvoor heb ik de auto niet meer nodig 🙂

Autorijden is verder niet iets waar ik per sé plezier in heb, zoals ik van sommige anderen wel hoor. Het is gewoon een manier om van A naar B te komen. Net zoals de benenwagen, de fiets, de trein en de bus dat zijn. Op het moment dat Wilco en ik ergens naartoe gaan, vergelijken we eigenlijk altijd de mogelijkheden. Binnen 10 km fietsen we eigenlijk altijd, en als we verder dan dat reizen, kijken we naar de reistijd van de auto ten opzichte van het OV. Mijn voorkeur gaat uit naar OV, omdat ik dan lekker met een boekje op de bank kan zitten. Heerlijk rustig in de stiltecoupé. Ook vanuit milieu-oogpunt heeft OV mijn voorkeur. Wanneer 9292 ons echter vertelt dat we dan tig keer moeten overstappen of gewoon beduidend langer onderweg zijn, gaan we met de auto.

Terugkijkend op het afgelopen jaar, kwamen we er achter dat we nog niet eens een keer per maand echt met de auto ergens heen willen gaan (omdat het OV dan qua tijd beroerd uitkomt). Dat betekent dus dat de auto bij ons op de parkeerplaats stil staat, en dat we er wel voor betalen. Zonde! We zouden dit misschien nog enigszins kunnen verbeteren door de auto te verhuren, maar daarvoor is hij gewoonweg niet goed genoeg. De APK afgelopen jaar was kielekiele na meerdere reparaties, en hoewel hij er komend jaar wel door zou komen, zou dat een flinke investering in reparatie betekenen voor onze auto uit 1998 met bijna 300.000 km op de teller… Dat hebben we er niet voor over.

Met name dit laatste heeft ons uiteindelijk doen besluiten om de auto weg te doen. Niet de duurzaamheidsaspecten, al vinden we die zeker belangrijk, maar juist het financiële. We verdienen nog wat aan de verkoop van de auto en besparen daarnaast bijna 100 euro per maand aan verzekering en wegenbelasting, plus natuurlijk benzinekosten. Mochten we echt een keer een auto nodig hebben, dan kunnen we deze altijd via Snappcar of Greenwheels huren 😉

Wat zijn jouw overwegingen om wel of geen auto te hebben?