Gedurende onze vakanties de afgelopen drie jaar hebben we rondgetoerd met de metro in Parijs, de kano in Zweden en de benenwagen in Maastricht. Internationale vakanties dus – Maastricht voelde eigenlijk ook als buitenland. De eerste vakantie met baby verbleven wij in eigen land, op vakantiepark Landal Miggelenberg bij Hoenderloo.

Voordat we er waren, hadden we al een hele voorbereiding achter de rug. Lijstjes, lijstjes en meer lijstjes met dingen die je mee moet nemen met baby. Hoewel we in eerste instantie van plan waren met openbaar vervoer naar onze plaats van bestemming te gaan, was het bij nader inzien maar goed dat mijn lieve tante ons met de auto wilde brengen. Want met een baby namen we echt wel meer mee dan met 2 personen! Voor de andere liefhebbers van lijstjes deel ik de inhoud van onze bagage graag met jullie.

 • 7 setjes kleding voor onszelf – er werd warm weer voorspeld (veel zweten) en tegelijk kun je nooit van het Nederlandse weer op aan, dus hebben we ook een setje lange kleding meegenomen. Op de lange kleding na hebben we volgens mij alles gebruikt.
 • 4 kleine handdoeken & toiletspullen – omdat je toch handdoeken nodig hebt en een tandenborstel en tandpoeder en zonnebrandcrème en dat soort dingen (duh).
 • Zwemkleding – het zwembad bij Landal bleek een heel stuk minder spectaculair dan bij Centerparks, maar het was toch wel lekker om een paar keer even in te dobberen.
 • Gezelschapsspellen: 2 kaartspellen, Yahtzee, Monopoly Deal en Saboteur – dit soort spelletjes zijn lekker klein en horen voor mij een beetje bij vakantie vieren. Zo hadden we wat keuze. We hebben Saboteur een paar keer gespeeld en gepest met een kaartspel van pappa. In die van ons bleken geen jokers te zitten…
 • Boeken & schrijfgerei: 2 puzzelboekjes, 3 leesboeken, mijn opschrijfschriftje voor toffe blogideeën en reflecties op gelezen boeken, mijn dagboekje waarin ik iedere avond 3 dingen opschrijf waar ik dankbaar voor ben of die ik heel leuk vond die dag – omdat het ook hier fijn is wat keuze te hebben, en ik beide schriftjes gewoon mee wilde hebben.
 • Twee tassen met boodschappen en bijvoorbeeld afwasspullen – tsjah, we gingen toch met de auto en die parkwinkeltjes zijn meestal duur. Daarnaast zorgde het ook voor iets minder verpakkingsmateriaal of wegwerpspullen dan als we tijdens de vakantie deze basisboodschappen hadden moeten doen.
 • Camera, telefoons, opladers – we hebben ons telefoongebruik weer proberen te beperken, maar hadden ze wel mee. De camera moest natuurlijk ook mee, zowel omdat we foto’s wilden van deze eerste gezamenlijke vakantie als voor Wilco om foto’s te maken voor de fotocursus die hij volgt.
 • Zonnebrillen – had ik al gezegd dat het heel lekker zonnig en warm weer was?

IMG_0482Dit zijn de dingen die we eigenlijk altijd meenemen. Op de boodschappen na. Deze ‘normale’ hoeveelheid spullen was in het verleden al wel een uitdaging met openbaar vervoer, maar lukte nog. Maar ja, voor Willemijn hadden we ook het een en ander nodig. Ledikant en kinderstoel waren in het huis aanwezig, dus de resterende babyspecifieke spullen die meegingen waren:

 • 10 setjes kleding voor Willemijn – voor het geval dat ze zou spugen of door zou lekken wilden we wat meer mee hebben.
 • Twee babyhanddoeken, 10 hydrofieldoeken, 5 spuugdoekjes, 3 slabbetjes en toiletspullen (kinderzonnebrand en massageolie) – eeehm… ja… omdat we dit nodig dachten te hebben 😉
 • Zwemluier – babyzwemmen, geweldig! Dat kon in dit zwembad prima. Willemijn was dan ook niet de enige baby die lekker aan het spetteren was.
 • Twee voorleesboekjes, een knisperboekje, 2 knuffels, een bijtring met gehaakte ezel er op, siliconen bijtvorm en een zacht blokje – voor Willemijn om mee te spelen, ook onderweg. Als wij vermaak mee hebben, dan zij ook. De voorleesboekjes hebben we niet gebruikt, omdat ze die steeds op wilde eten en deze specifieke boekjes niet babykwijl-proof zijn.
 • Zonnehoedje – te schattig en ter bescherming natuurlijk. Volop gelegenheid hem te dragen.
 • Maxicosi & maxicosi drager voor op de fiets – we reisden met de auto en hebben in Hoenderloo fietsen gehuurd om naar Apeldoorn en de Hoge Veluwe. Met de drager, die de technische dienst voor ons bevestigd heeft aangezien we het gereedschap vergeten waren, kon Willemijn mee op de fiets 🙂
 • Draagdoek – hoe handig voor een rondje park en voor ons dagje Apenheul (zo leuk!).
 • Wandelwagen – op die manier konden Wilco en mijn vader ook met Willemijn wandelen. Aangezien we op misschien 2 minuten van het restaurant en het ‘centrum’ zaten, hebben we de kleine meestal gewoon op onze arm meegenomen. Maar voor de paar keer dat ze bijvoorbeeld sliep of mijn vader met haar ging toeren was het wel handig.
 • Twee flesjes afgekolfde melk & mijn handkolf – als we een keer iets zonder Willemijn wilden doen en pap op zou passen leek ons dit wel een vereiste. We hebben het uiteindelijk niet nodig gehad, omdat een eerste avondactiviteit vrij kort duurde en ik bij het wildspotten toch besloot niet met Wilco mee te gaan.
 • Boxkleed, 3 boekjes voor Willemijn & 5 stuks speelgoed/knuffels – zodat we af en toe onze handen vrij hadden en lekker konden lezen of een spelletje spelen.
 • Alle wasbare luiers – we hebben ook op vakantie wasbaar geluierd en twee keer gebruik gemaakt van de wasserette op het park. Een droogrek was in het huisje aanwezig.

IMG_0454Wat hebben we nu geleerd van deze eerste vakantie met kind? Nou, onder meer dat je in de basis al andere keuzes maakt als je voor ander vervoer kiest. Hadden we bij ons eerste plan gebleven van fiets en OV, dan was het meenemen van de wandelwagen bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk en waren er geen/minder boodschappen meegegaan. Ik weet ook niet of ik dan melk en de kolf meegenomen zou hebben. Wat kleding betreft waren we denk ik kritischer geweest, evenals wat vermaak betreft. Daar word je toe gedwongen door dit type vervoer. Zo hadden we ook minder wasbare luiers mee kunnen nemen.

Over wasbare luiers gesproken: ik heb geleerd dat de wasserettes op zo’n park best prima zijn. We betaalden 5 euro om te wassen. De machines doseren zelf het wasmiddel, dus dat hoef je niet toe te voegen. En na een uur heb je lekker schone was. Schone luiers dus in ons geval, zonder achtergebleven ontlasting. Als je minder kleding meeneemt, moet je vaker wassen en zijn zulke wasmachines onontbeerlijk. Door de snelheid heeft het ook minder effect op je dagbesteding. Wasje er in, even zwemmen of wat drinken in het restaurant en een boekje lezen, en een uurtje later haal je de was weer op en kun je hem ophangen. Helemaal prima.

Kortom, als je met vakantie gaat met een baby moet je serieus nadenken over wat je wel en niet mee wil nemen, afhankelijk van je vervoer. Ik ben best tevreden met de keuzes die wij hebben gemaakt, aangezien bijna alle spullen zijn gebruikt. Hoe we dat volgend jaar gaan doen? Dan is Willemijn ruim anderhalf, kan ze waarschijnlijk lopen en een beetje babbelen, eet ze echt met de pot mee in plaats van de vuistgrote stukken groente, fruit en brood die we haar nu aanbieden… Ik heb werkelijk nog geen idee! Maar leuk zal het zeker wel worden 🙂