Plantaardig eten is dé trend van 2019. Een positieve en ook lekkere ontwikkeling. De paar keer dat ik heb meegedaan met de Vegan Challenge vond ik het goed te doen om alleen plantaardig te eten. Ja, het kostte me absoluut wat meer tijd in bedenken wat we zouden gaan eten en nieuwe recepten proberen kost altijd meer tijd dan het uit het hoofd maken van beproefde gerechten, maar dit was voor de verhuizing en de komst van Willemijn, dus die tijd hadden we. Ik werd er gelukkig steeds beter in en maak nog steeds regelmatig de paddenstoelenrisotto, andere recepten die ik tijdens de Challenges heb leren maken en de geslaagde recepten uit de Vegan Box die we getest hebben. Maar volledig plantaardig? Nee, zover ben ik nog niet.

In juni 2018 heb ik wel een eerste belangrijke stap gezet door geen vlees meer te willen eten, wat ik tegelijk ook heel spannend vond om te vertellen aan vrienden en familie. Op dit moment eten we eigenlijk dezelfde soort dingen die we hiervoor ook al aten, maar dan met vleesvervangers, kaas of eieren. Dit kost niet veel moeite qua planning en bereiding, maar verkleint wel direct onze impact op het klimaat. De stap van carnivoor naar vegetariër heeft daarbij grotere impact dan van vegetariër naar veganist, dus we zijn al een eind gekomen.

Het laten staan van kaas en eieren, zeker nu we thuis vegetarisch eten en peulvruchten hier niet zo populair zijn, vind ik een erg moeilijke stap. Daar waar ik melk echt niet mis en ik het door de borstvoeding ook niet meer logisch vind melk van een ander dier te drinken, staat kaas daar verder van af en vind ik het serieus ontzettend lekker. Gesmolten kaas door de pasta, geitenkaas op een broodje en feta door de salade, heerlijk. En een gekookt ei of een omelet voegt echt wel wat toe aan de nasi of gado gado die we graag eten.

Toch vind ik het wel belangrijk om vaker volledig plantaardig te eten. Nog altijd omwille van het milieu en klimaat, maar ook als actie tegen het industrieel gebruik van dieren als product. We proberen nu iedere week wel een of twee nieuwe gerechten, waarbij ik vooral actief op zoek ben naar gerechten op basis van groenten, volkoren granen en peulvruchten. Daarnaast ben ik onlangs gestart met het bijhouden van wat ik eet en als supplement neem, om te kijken of ik binnenkrijg wat ik binnen moet krijgen, want dat vind ik best spannend, zeker gezien mijn kwakkelen met ijzer sinds de bevalling.

Waar sta ik nu? Ik denk dat ik mezelf zou omschrijven als flexanist: een vegetariër die regelmatig ook veganistisch eet. Ik hoop dat, naarmate de tijd vordert, ik steeds meer richting veganisme schuif. Only time will tell.