Verbeter de wereld, begin bij jezelfEen oud gezegde, maar nog altijd zo ontzettend relevant: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Ik had er nooit over nagedacht. School ging prima, en door de studie was ik toch ook aan mezelf aan het werken, bezig met ontwikkeling? Bovendien: tijdens mijn studie ging mijn aandacht vooral uit naar hoe ik, door middel van onderzoek of beleid of coaching, mensen zou kunnen helpen om een gezond en gelukkig leven te leiden. Daarmee ging ik toch uit van mezelf bij het verbeteren van de wereld?

En toen was ik klaar met mijn studie, aan het begin van 2014. Na zo’n 18 jaar ononderbroken onderwijs te hebben gevolgd, was ik klaar om de grotemensenwereld te betreden.

Dat bleek nog niet zo makkelijk! Want in die grotemensenwereld blijkt het er niet om te gaan dat je anderen helpt veranderingen te maken, maar om zelf te veranderen. Misschien dat je daarmee andere inspireert, wat natuurlijk ontzettend gaaf en goed zou zijn, maar je moet wel bij jezelf beginnen. Toegegeven: het duurde even voor ik dit inzag. En nog weer wat langer voor ik ook dingen in beweging ging zetten.

Steeds kom ik de vraag tegen: wat beweeg jij? En steeds zal ik proberen daar antwoord op te geven. Met de ienieminie stapjes die ik neem om de wereld te verbeteren door bijvoorbeeld wat groener te leven of me aan te sluiten bij gave sociale initiatieven. En met waar het me (nog) niet lukt, want dat overkomt me ook regelmatig. Wie weet lukt het me daarbij ook om rimpels te maken en anderen een klein beetje te inspireren.