Een stoffen vlaggenlijn stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Het liefst ook zelfgemaakt, want zo ingewikkeld zien ze er niet uit. Met als motivatie de eerste verjaardag van Willemijn en met wat online hulp – stiekem vond ik het in mijn onervarenheid met handwerken best even uitzoeken hoe ik de vlaggenlijn kon maken – heb ik een mooie vlaggenlijn in elkaar gedraaid 🙂 Lijkt dit je ook wel een leuk project? Volg dan onderstaande stappen voor een mooi resultaat!

  1. Om te beginnen heb je stof nodig. Ik gebruikte een kapotte broek van Wilco, dus spijkerstof, maar je zou alle soorten stof kunnen gebruiken. Als je niks hebt liggen, kijk dan even bij de kringloop, misschien dat die nog iets leuks hebben liggen. Gebruik je liever nieuwe stof? Kies dan voor (biologisch) katoen, linnen of een andere natuurlijke stof.
  2. Vervolgens wil je een patroon hebben. Nu is een vlag niet heel ingewikkeld qua patroon. Een beetje op de gok heb ik daarom een vel papier gepakt en daar een vlag uit geknipt. Ziezo, all set. Uiteraard kun je het ook helemaal uitmeten, een patroon van internet plukken of een vlag van een andere vlaggenlijn omtrekken.
  3. Om goed te kunnen knippen, moet het patroon op de stof komen. Je kunt er voor kiezen om het patroon op de stof te spelden, maar dat vond ik teveel werk qua steeds opnieuw moeten spelden. Ik koos dan ook voor het tekenen van het patroon op de achterkant van de stof. Met behulp van een krijtje – een restant van de stapel krijtjes bij het krijtbord in onze oude woning – heb ik steeds de vlag omgetrokken op de stof. Werken met spelden geeft, denk ik, een nauwkeuriger resultaat met meer gelijke vlaggen. Voor mijn eerste vlaggenlijn vond ik het niet erg als de vlaggen wat in grootte verschillen.
  4. De volgende stap is zorgen dat je de losse vlaggetjes krijgt. Tijd om te knippen dus. Je kan uiteraard een gewone stofschaar gebruiken of kiezen voor een gekartelde stofschaar. Ik gebruikte hier in eerste instantie de gewone schaar, maar heb uiteindelijk de vlaggen nog bijgeknipt met de kartelschaar, als makkelijke manier om rafelen te voorkomen en omdat het er wel tof uitziet.
  5. Toen ik een flinke lading vlaggen had, ben ik ze per twee langs de schuine kanten met rechte steken aan elkaar gaan stikken op de naaimachine. Ik deed de ‘mooie’ kanten van de losse vlaggetjes gelijk aan de buitenkant voor de complete vlaggen. Je kan er ook voor kiezen om de mooie kanten naar elkaar toe te houden, een zigzagsteek langs de randen te  gebruiken, de vlag binnenstebuiten te keren en hem tot slot plat te strijken. Dat werkt niet bij alle soorten stof, merkte ik: bij de spijkerstof kreeg ik de vlag niet plat met deze methode. Wil je dit doen, test dan met een eerste vlag even of dit werkt. Alles met een tornmesje losmaken kost namelijk best wat energie.
  6. Toen ik 10 complete vlaggen had gemaakt, was het tijd om er echt een vlaggenlijn van te maken. Bij een handwerkwinkel heb ik mooi basic geel biaisband gehaald – dat is een reep stof waar de buitenste randen al naar binnen gestreken zijn, waardoor je het kan gebruiken om stof mooi af te werken. Dit heb ik om de bovenrand van de vlaggen gevouwen met ongeveer 12 cm tussen de vlaggen en met spelden vastgezet. O ja, en met een lang stuk aan het begin en het einde. Want je moet de lijn natuurlijk wel kunnen ophangen.
  7. De laatste stap: start aan 1 kant van de biaisband om het aan elkaar te stikken met de naaimachine terwijl je steeds weer wat naalden eruit haalt. Zorg dat je aan het begin en einde ook even terug-stikt om alles vast te zetten. Knip de loshangende draadjes af en… klaar!