De Fairphone is ’s werelds eerste en vooralsnog de enige modulaire mobiele telefoon. Leuk voor de techs onder ons, want dat betekent dat je alle onderdelen los kan maken en kan bekijken. Ook leuk in het kader van duurzaamheid, omdat je op die manier de telefoon heel goed kan repareren.

Ik ben niet bepaald technisch aangelegd, maar weet sinds kort wel hoe de binnenkant van mijn Fairphone er uit ziet. De aanleiding is wat minder: ik moest foto’s van de binnenkant maken zodat de organisatie kan beoordelen of het nog de moeite waard is mijn telefoon te repareren. Vlak na de geboorte van Willemijn is hij namelijk in het babybadje gevallen. De bak rijst waar we hem ingegooid hebben ten spijt vertoonde hij daarna al wat kuren in bijvoorbeeld het scrollen, en werkt hij sinds een paar maanden helemaal niet meer.

Het heeft dus even geduurd voordat ik de moed had contact op te nemen met Fairphone over de reparatie. Ik ben heel bang dat hij onherstelbaar verloren is, maar dat hoor ik hopelijk binnenkort. Tsjah, het heeft me in ieder geval de mogelijkheid gegeven om de binnenkant van de telefoon een keer te zien!

Update: er was op de foto’s geen waterschade te zien. Via een achterdeurtje in de software heb ik de telefoon kunnen resetten. Hij lijkt – ik ben even voorzichtig – weer te werken zoals het hoort. De service en de uitleg van Fairphone waren erg prettig!