Castlefest wordt al vijftien jaar gevierd bij de Keukenhof te Lisse, dus eigenlijk best in de regio. Om de een of andere reden was ik er echter nog nooit geweest, ondanks mijn liefde voor fantasy boeken, nostalgische insteek en hang naar het magische. Maar: vrijdag 2 augustus was het dan eindelijk zo ver. Samen met Willemijn heb ik Castlefest bezocht en we hebben allebei een enorm leuke dag gehad!

Voor iedereen die nu geen idee heeft waar dit over gaat: Castlefest is een vierdaags festival waar fantasy, de middeleeuwen, paganisme en folk/Keltische muziek centraal staat. Concreet betekent dit veel mensen verkleed als jonkvrouw, vliegenier, elf, piraat, duivel of ander figuur – sommigen werken een jaar aan hun kostuum en zien er werkelijk geweldig uit. Het betekent ook live muziek op een aantal podia, voorstellingen van verhalenvertellers, kunstige steampunk apparaten die met stoom of mankracht aangedreven worden, lekker eten en fantastiche stands met vaak handgemaakte waar. En het betekent een groot standbeeld van wilgentenen, dit jaar in de vorm van een sterke wolf. In deze wicker kan gedurende de eerste dagen een offer worden gebracht, neergelegd in de buik van het beeld, zodat alles gezamenlijk verbrand kan worden in een groot ritueel zaterdagavond.

Dat dus. Het is een goed geregeld festival, met ook een verschoon-, voed- en speelplek voor de kleinste mini’s direct naast het speelveld voor de kinderen mooi centraal op het terrein. Je hebt een aantal watertappunten en kan voor andere drankjes een statiegeld-Castlefest-mok gebruiken die je bij de ingang kan halen. Handig bij de pittige chili sin carne of ayurveda plate die ik bij het vegan tentje heb gehaald voor de lunch en het avondeten. Voor ieder wat wils en geschikt voor alle leeftijden. Al moet ik ook zeggen dat Willemijn sommige kostuums interessant vond (elfen met puntoren) maar andere serieus eng (heks met puntige gehaakte neus), dus het ‘voor alle leeftijden’ ligt af en toe wat genuanceerder.

Ondanks af en toe een regenbui, was het gezellig druk. Zeker in de rij bij de wicker, waar ik uiteraard ook een offer in heb gelegd, bij de muziekpodia en in de cirkel rond de verhalenvertellers. Ik was blij met dat soort onderdelen van het festival, het maakt het echt iets gericht op de ervaring in plaats van op het kopen van spulletjes bij de vele standjes. Al moet ik bekennen dat ik ook met meer ben thuisgekomen dan waar ik mee wegging. Al heb ik me ook erg ingehouden!

Ik heb onder meer ontzettend in verleiding gestaan bij handgebonden notitieboekjes met mooie leren covers, maar ik heb nog zoveel onbeschreven boekjes liggen. Ik had het tot mijn spijt niet nodig. Prachtige sierraden, decoratieve fantasiewezentjes, zwaarden, fantasyboeken en spelletjes. Allemaal prachtig, maar grote kans dat het ongebruikt in de kast zou komen liggen. Mijn aankopen heb ik kunnen beperken tot handgesponnen wol, een paar smudge-sticks (bij elkaar gebonden droge kruiden), wat belletjes om in de tuin op te hangen en voor Willemijn een zakje met vier mooie stenen die ze zelf heeft uitgekozen. Een succesnummer, aangezien de steentjes in de afgelopen twee dagen regelmatig in en uit het zakje zijn gehaald, in een nieuw spel. Ook de belletjes, hoewel ze nog niet in de tuin hangen, vallen in de smaak bij onze kleine madame.

Voor mij was het een geweldig festival, waar ik wel heel erg FOMO had. Ik heb dan ook geen foto’s gemaakt. Want ik wilde alles zien en doen, maar er gebeurt zoveel dat dat oprecht onmogelijk is. Tenzij je overal langs racet en dat is nu precies wat je niet wil. Op de muziek heb ik niet zo gelet en het LARP dorp had ik helaas ook geen tijd meer voor. Gelukkig heb ik van beide wel een indruk gekregen door de livestream, waar ik ook het rituele verbranden van de wicker heb kunnen volgen.

De ervaring was zo positief, dat ik volgend jaar weer wil. En stiekem duim ik dan dat ik door mijn notitieboekjes heen ben…