Deze week keek ik de aflevering van Tegenlicht terug over ‘Rendement van geluk’. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een brok in mijn keel voelde bij het verhaal van de Greyston bakery, waar ze een open solliciting policy hanteren. Wat er op je cv staat of wat je in het verleden hebt gedaan, is niet belangrijk, alleen dat je er wil werken. Mensen kunnen hun naam en leeftijd op een lijst schrijven en dat is feitelijk de sollicitatie. Kippenvel kreeg ik er van. Deze mensen durven vertrouwen te schenken aan iedereen die op deze manier solliciteert met als gevolg dat de nieuwe werknemers ook laten zien dit vertrouwen waard te zijn. Zo worden ze in staat gesteld om weer opnieuw een leven op te bouwen.
Het is een buitengewoon mooi voorbeeld van de betekeniseconomie. Werken draait niet om het verdienen van geld, maar om het toevoegen van betekenis, aan zowel je eigen leven als dat van anderen. Voor bedrijven betekent dit dat ze niet meer uitgaan van winstmaximalisatie, maar van minimal viable profit: precies genoeg om je bedrijf in leven te houden. Het is een bedrijfsfilosofie waar ik me erg in kan vinden, en wat ook voor mij heel erg het uitgangspunt is bij de keuzes die ik maak.
Tip: kijk de aflevering en denk eens na over wat nu betekenis toevoegt aan jouw eigen leven. En deel je gedachten over het rendement van geluk hier!
Wat geweldig van die bakkerij zeg! Dat biedt mensen echt kansen!
Ja hè! Ik ben benieuwd of er ook initiatieven in Nederland zijn die op die manier werken. Vast wel, maar heb ze nog niet gevonden 😉