Veel steden en dorpen hebben jaarlijks een wandelvierdaagse. De Nijmeegse is natuurlijk een van de bekendste, en ontzettend leuk om te lopen. Deze viert dit jaar de 100ste editie, en het belooft een spektakel te worden, met meer mensen en meer afstanden dan de afgelopen jaren.

De avondvierdaagse in Leiderdorp werd dit jaar voor de 45e keer georganiseerd, van 6 t/m 9 juni. Op onze Leiderdorpse schaal altijd een ontzettend groot evenement, met honderden mensen die vier avonden lang 5 of 10 kilometer door ons mooie dorp wandelen. Tegenwoordig hebben we zelfs een flinke groep hele jonge kinderen die twee avonden 3 kilometer wandelen en zo kunnen proeven aan de ‘grote’ avondvierdaagse waar hun oudere broers en zussen of buurtgenootjes aan mee doen. Natuurlijk ben ik bevooroordeeld, aangezien mijn eigen club dit wandelevenement organiseert, maar ik vind het ook echt altijd super georganiseerd. En de vrijwilligers maken er, net als de lopers, een feestje van.

Net als veel Leiderdorpers heb ik tijdens de basisschoolperiode de 5 km meegelopen met een groep van school, en later samen met vrienden de 10 km gelopen. Nu loop ik niet meer zelf, maar ben ik vrijwilliger tijdens een of meer avonden. Als verkeersregelaar ervaar je zo’n avond toch echt heel anders. Er komen steeds vrolijke mensen voorbij, je kan high fives van kinderen verzamelen en ze indien nodig een klein beetje helpen met de route. Alleen bij de vroege of late starters, want voor de rest is er altijd wel een groep in zicht om te volgen. Extra leuk was dat we mijn schoonmoeder, die dit jaar voor het eerst mee liep (anders dan als begeleider van Wilco of zijn zussen toen die nog meeliepen), niet hadden verteld dat we bij een oversteek op haar route stonden. Surprise! Dat was een geslaagde verrassing 🙂

Wat ik steeds heel leuk vond aan het zelf meelopen, was het zien van mooie stukjes van mijn eigen dorp en de verdere omgeving die ik eigenlijk niet kende. Zeker met de 10 km kom je echt wel een eind. Langs de Zijl, de Rijn, door de polder en door de stad. Je ontdekt ook hoe ver je eigenlijk kan komen door gewoon te wandelen. Het biedt een stukje perspectief. Eerlijkheidshalve: dat heb je wel meer als je met langere afstanden meeloopt. Door mijn deelname aan de Nijmeegse besefte ik dat ik binnen een week van mijn huis naar de Duitse grens zou kunnen wandelen :O

Ook voor je gezondheid is wandelen heel goed. Hoewel het niet heel intensief is en je in dat opzicht ook niet veel energie verbrandt ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen, zorgt het wel voor een stukje belasting van je lichaam. Wandelen is een gewichtsdragende activiteit, je eigen gewicht zorgt voor de training, wat onder meer betekent dat je je botten en spieren wat sterker maakt door te wandelen. Ook bouw je conditie op, zeker als je je hartslag verhoogt door flink door te stappen.

Een avondvierdaagse is een laagdrempelige manier om met een georganiseerde wandeltocht mee te doen. Zelf heb ik het altijd erg leuk gevonden om mijn dorp en de omgeving te ontdekken en samen met anderen een paar avonden sportief door te brengen. Misschien is er binnenkort ook wel een bij jou in de buurt! Zoek je meer uitdaging in langere afstanden? Dan kun je bijvoorbeeld meedoen met de Nijmeegse vierdaagse in 2017 of een van de wandeltochten uit het Landelijk Wandelprogramma van de Koninklijke Wandel Bond Nederland. Een andere optie, die ik zelf ook nog eens wil proberen, is in etappes een van de langeafstandswandelpaden volgen, zoals het Pieterpad, de Noordzeeroute of het pad langs de Limes. Laatste optie die ik wil aandragen zijn de NS wandelingen, waarmee je vanaf een treinstation een leuk rondje kunt lopen variërend van 7 tot 22 kilometer.

Veel wandelplezier!