Wist jij dat er overal in de wereld schatten verborgen liggen? De kans is groot dat een van die schatten zich binnen 20 minuten lopen bevindt, waar je ook bent in Nederland of de rest van de bewoonde wereld. Je hebt welgeteld twee dingen nodig om ze te kunnen vinden: de coördinaten en je smartphone of een apparaat om met behulp van GPS bij deze coördinaten uit te komen. Simpel!

Toch was ook ik heel lang een Dreuzel (ja, dit woord wordt echt gebruikt) die geen flauw benul had van deze verborgen wereld van geocaching. De caches (schatten) zijn zo klein en zo goed verborgen, dat je het niet ziet als je het niet weet. Trouwens: ook als je met behulp van de coördinaten op de goede plek bent uitgekomen, moet je soms nog goed zoeken. En de voldoening is dan des te groter als het lukt om de cache te vinden en je dit met de gemeenschap kan delen.

Geocaching bestaat sinds 2000, en de gemeenschap groeit en groeit. Het begon met een groepje GPS-enthousiastelingen die wel eens wilde testen hoe accuraat het systeem was. In mei 2000 schakelde de Amerikaanse overheid de selective availability van de GPS satellieten uit. Dat betekent dat vanaf dat moment ook burgers deze satellieten konden gebruiken om hun locatie te berekenen, en ze veel dichter bij de echte locatie zaten. “Is het systeem nu accuraat genoeg om anderen op basis van coördinaten een verborgen target te laten vinden?” was de vraag die Dave Ulmer zichzelf stelde. Het antwoord zal jullie niet verbazen: ja, dat kan zeker. En voor die GPS-enthousiastelingen begon het spel van verstoppen en vinden…

Vanaf het moment dat Jeremy Irish een hobby-site startte voor dit spel, begonnen ook naar de caches te zoeken. En, als ze merkten dat er bij hen in de buurt niks lag, caches te verstoppen. De site begon met nog geen 100 caches. Inmiddels liggen er miljoenen wereldwijd en zijn er alleen in Nederland al meer dan 55.000 mensen die aan het spel meedoen!

Geocaching randstad

Wij dus ook 🙂 Het leukste aan geocaching is het naar buiten gaan en ontdekken van toffe manieren waarop de caches verstopt zijn. In veel plaatsen liggen caches op mooie toeristische plekken waar je anders misschien niet zo snel komt, dus het is leuk als je een stad wil ontdekken. En het kan er voor zorgen dat je je toerist voelt in je eigen stad! Geocaching lokt je naar plekjes waar je nog nooit eerder geweest bent of waar je eerder blindelings langs ging. Daarnaast ben ik heel blij met CITO: Cache In Trash Out. Geocachers worden niet alleen opgeroepen om zelf geen vuilnis achter te laten, maar ook aangemoedigd om een vuilniszak mee te nemen en zwerfafval op te ruimen.

Ben je een beetje enthousiast geworden? Misschien zien we je wel een keer bij een cache!