Zo, hèhè! Eindelijk het bericht over hoe de wasbare luiers ons bevallen zijn in de eerste periode met ons kleine meisje! Zoals jullie weten gebruiken we geen wegwerp maar herbruikbare luiers. We wilden dit direct vanaf de geboorte te doen en hadden daarvoor ook een gevarieerd huurpakket in huis. Wasbaar Wonderland heeft een mooie service dat het pakket rond week 38 geleverd wordt, superfijn 🙂 Strikluiers, prefolds, voorgevormde luiers, pockets, snap-in-ones, all-in-ones en verschillende overbroekjes, alles in mini-maatjes.

In totaal hadden we alles in huis om volledig wasbaar te luieren… maar dat ging niet helemaal zoals gepland. Ik had namelijk nog niet gekeken naar die verschillende luiersystemen in het pakket en wist niet precies hoe het werkte. Of eigenlijk helemaal niet. Met name niet met betrekking tot de inlegvellen die we gevraagd werden de eerste dagen te gebruiken in verband met de vieze, zwarte eerste ontlasting (meconium). Ook de kraamzorg had geen ervaring met wasbare luiers, en toen het met de eerste luier fout ging – lees: inlegvel verkeerd gedaan met zwarte luier en romper als gevolg – besloten we het even uit te stellen.

Na anderhalve week, toen de eerste stress en de meconiumfase voorbij waren, zijn we gestart. We merkten dat we een voorgevormd tweedelig systeem – een voorgevormd absorberend broekje met daaroverheen nog een waterdicht overbroekje – het prettigst vonden. Volgens de Facebook-groep ‘Wasbare luiers’ is het ook het meest lekvrije systeem, al merkten we daar nog niet heel veel van. Met de luiers uit het pakket konden we bij gebruik van dit systeem parttime wasbaar en parttime wegwerp luieren terwijl we voldoende tweedehands luiers bij elkaar sprokkelden om volledig over te gaan. Met gelukkig een brede markt voor tweedehands luiers was dit goed te doen 🙂

In deze eerste periode hebben we ontzettend veel geleerd. Over de verschillende systemen, natuurlijk, maar ook over het zorgen dat er geen lekkages zijn:

  • Je moet zorgen dat je luiers hebt met goede pasvorm, zodat je kleintje er niet langs plast.
  • Het overbroekje moet goed aansluiten en over de voorgevormde luier zitten, zodat het absorberende deel geen kleding raakt.
  • Je moet op tijd verschonen, om te voorkomen dat de luier helemaal verzadigd is en geen vocht meer kan opnemen, of je moet extra absorberende stukken stof (boosters) toevoegen.
  • In sommige gevallen, als je kindje net als Willemijn veel in een keer plast, moet je zorgen dat je katoen of een ander snel absorberend materiaal in de luier hebt zitten, omdat de luier het anders niet aankan.
  • Strakzittende randjes van romper of broekje moet je voorkomen, omdat dit ‘druklekkage’ kan geven, vergelijkbaar met wanneer je in een natte vaatdoek knijpt en er water uit komt.

Inmiddels hebben we een goed lopende luierroutine, waar ik nog een keer over zal vertellen. En ik ben heel blij met hoe het is gegaan! Volgens mij hebben we in totaal 3 pakken wegwerpluiers gebruikt, dus de ‘schade’ is beperkt gebleven. Zouden we het als we het over zouden kunnen doen anders doen? Nou ja, ik zou op zijn minst van tevoren kijken hoe de verschillende luiers en het inlegvel werken en zo, dus ja! En na wat YouTube filmpjes te hebben bekeken, denk ik dat hydrofieldoeken – die kun je ook als luier vouwen – met overbroekjes prima zouden werken voor de eerste weken. Maar ja, inmiddels heb ik natuurlijk wat ervaring, dus echt vergelijken kan ik het niet 😉