Op werk hebben we een interessante radio. Het enige kanaal dat hij zonder ruis kan laten horen is het obscure Sublime FM. Obscuur omdat niemand die ik er over gesproken heb dit kanaal kent, niet omdat het vreemde dingen speelt. Het hoogtepunt van de dag is het Nieuws van de Vooruitgang, waarin toffe initiatieven worden aangehaald die de wereld een beetje vooruit helpen. Jullie zullen begrijpen dat ik fan ben van Sublime FM!

Vandaag hoorde ik op de radio heel leuk nieuws. De Amsterdamse brouwerij Wild gaat fruitwijn maken van partijen afgedankt fruit, die bij groothandels, importeurs en boeren vandaan komen. Zo gaan ze voedselverspilling tegen en maken ze er nog een mooi product van ook! Daarnaast willen ze ook voorlichting gaan geven over hoe mensen zelf collectief fruitverspilling kunnen tegengaan. Net als de verpakkingsvrije winkel in Leiden zijn zij een crowdfunding actie gestart om onder meer de brouwmaterialen aan te kunnen schaffen. Ik vind het weer een geweldig idee en steun deze mannen dan ook graag.

Om een beetje in het onderwerp te blijven, wil ik ook drie anderen in het zonnetje zetten voor de inspanningen die zij leveren om voedselverspilling tegen te gaan. De mensen van Kromkommer zorgen er voor dat gekke groente, met vormen waardoor ze niet in de winkels komen te liggen en dus het gevaar lopen weggegooid te worden, terecht komen in heerlijke soepen. Zij hebben ook de Krommunity opgericht, een netwerk voor de hele keten van teler tot groothandel tot restaurant tot consument. Met natuurlijk als doel om voedselverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. Je kan de soepen van Kromkommer kopen bij onder andere de WAAR of bij de andere winkels in dit overzicht.

Hoezo 50 kilo? Ruim een jaar is Daisy namens het Voedingscentrum bezig geweest om ideeën te verzamelen hoe we die 50 kilo voedselafval per persoon per jaar omlaag kunnen brengen. Op de Facebookpagina en op Kliekipedia kun je veel van de tips vinden. Daisy is trouwens niet gestopt na een jaar, maar blogt zelf verder op All Day Every Daisy. Hoewel dit wellicht niet een particulier initiatief was, heeft het me zeker de ogen geopend. Door de food battle, waarin je drie weken lang bijhoudt hoeveel eten je weggooit, werd ik me bewust van de ontzettend grote hoeveelheid die dit eigenlijk is. En heb ik veranderingen gemaakt, met hulp van de Facebookcommunity en toffe sites als Kliekipedia.

Toen ik eenmaal doorhad hoeveel ik weggooide, ging ik natuurlijk op zoek naar tips. De leukste vond ik misschien wel in de verschillende filmpjes van Thomas Luttikhold, de enige echte waste watcher van Nederland. Onder het motto van Wasteless Wednesday laat hij zien hoe je verschillende soorten groenten en kruiden kan laten hergroeien, hoe je melige appels ergens in kan verwerken, hoe je pannenkoeken kan maken met restjes groenten en nog veel meer. Gewoon eens gaan kijken dus!

Natuurlijk zijn dit niet de enige goede initiatieven in Nederland die voedselverspilling tegengaan. Ken jij er nog meer? Laat het weten in de comments!